Úvod do Napoleonského wargamingu - díl 1.

Napoleonský wargaming je nejtradičnější z tradičních wargamingů. Tam kde fanoušci Warhammeru mají už třetí kompletní kapitulu Space Marines, napoleonští wargameři teprve začínají. Mají celé pluky, sbory a armády se kterými s velkou radostí šoupají po stole a řeší, kde se zapomněl Grouchy. Napoleonika už není jen zábavou grognardů, veteránů, kteří zde vidí největší možnosti celého hobby, od modelování, po strategii a taktiku! Zlatá éra wargamingu dorazila i sem a tak najdete mechaniky na jakýkoliv styl, měřítko a velikost hry a modely na téměř jakoukoliv frakci.



Naprosto chápu že obrovská šířka tématu může lidi odradit. Problematika proměnlivých aliancí, měnících se uniforem, množství a druhu jednotek, doba trvání konfliktů vytváří hlavobol, těkání očima a zoufalství, kde mám sakra začít. Navíc, spousta z nás si myslí, že se nás Napoleonské války až tak netýkají, že? A řada z nás (třeba já se do této skupiny řadil) si možná myslí, že to je nejdebilnější válečné období, kdy k sobě dojdou tisíce lidí vyrovnané v řadě a na 100 metrů do sebe střílej z muškety, dokud jedna strana a) neumře, za b) neuteče.  

Pro nás byl vstupní bod kamarád, který nám půjčil modely. Od prvního okamžiku se nám strašně líbilo, jak Napoleonika na stole vypadá. Sevřené tvary, barevné uniformy, vlající vlajky, naleštěné kyrysy, řítíce se jízda, Murat… Pak přišla na řadu televize (Duellist, Sharpe, Vojna a mír), kde jsem zjistil, že se dá hrát komorní napoleonika – a byl jsem v hajzlu.  

Jak tedy Napoleoniku uchopit?



Když jste nahajpovaní z filmů, přichází na řadu zásadní triumvirát – výběr období/modelů/armády. Nerad vám to říkám, ale uniformy se za třicet let bojů (včetně revolučních válek) dost změnili, aliance také a organizace armád a vybavení jednotek taky. Samozřejmě závisí, jak moc velký jste puristi, jestli vám vadí revoluční tříroháčky u Waterloo, anebo se u kiverů přikláníte k ruským, nebo evropským historikům.

Francouzská Grande Armée nejsou jen Francouzi. Jsou to Bádenci, Sasové, Wurttemburčani a zbytek toho jejich spolku od Rýna, Italové ze severu i z jihu, Švýcaři, Poláci a další a další. Francouzi stojí i proti Napoleonovi, švédský následník trůnu, ruský hrabě... Obzvlášť Ruský císařský generální štáb mohl být dobrou babylonskou věží: skoti, irové rakušani, francouzi, prusové a jiní němci, italové, gruzínci, angličani, pá rusů a Carl von Claussewitz. Rakousko? Generalissimus byl (zase) Čech. Náčelník štábu? Čech! Nejdrsnější bijci? Chorvatští hraničáři. Ne nadarmo se Lipsku říká Bitva národů.


Napoleonské války se víceméně dělí na reolučn války, koaliční války a specifická tažení (Poloostrovní válka, Vlastenecká válka). Spojenectví se měnila opravdu rychle. Zatímco Poloostrovní válku si vyberete kvůli Sharpovi a Hornblowerovi, Válku třetí koalice kvůli Slavkovu, Válku páté koalice kvůli Znojmu, Ruské tažení si můžete vybrat kvůli Schwarzenbergovi v Rusku a nebo že se chcete v létě ochladit. Válku šesté koalice, která Napoleonovu rozpínavost ukončila si můžete vybrat kvůli Schwarzenbergovi jako vrchnímu veliteli armád koalice. A 100  dní vyberte, protože o ní Angličané říkají, že to bylo důležité tažení.

Vzhledem k tomu, že kolébkou wargamingu a Napoleoniky zvlášť je Anglie, najdete naprosto nejvíce modelů ať v plastu, nebo kovu (a ve 28mm) pro Poloostrovní válku a pro Sto dní. Victrix, Perry, Warlord dalo k dispozici spoustu plastových setů. Victrix nabízí úžasné dynamické modely z více kusů, nicméně k tradici napoleoniky patří spíše pochodové pozice. Ono taky vojáci rozhodně více pochodovali, než stříleli a navíc, kdo by se chtěl lepit s tisícem vojáků. Dalším oblíbeným prostředím je samozřejmě mrazivé Rusko, kde plast nabízí Perry a Warlord. Kovových modelů je nepřeberně, téměř každá frakce a frakcička má své zastánce a své modely. Bohužel ale také se velikost modelů pohybuje od True 28 po Heroic 30 a tak je třeba modely v jednotkách mezi výrobci spíše nemíchat.

Příště budeme řešit pravidla

2.díl
3.díl



Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky