Úvod do Napoleonského Wargamingu 3.díl


Poniatowski’s Last Charge at Leipzig,
Richard Caton Woodville, 1912
prvním díle jsme si povídali o tom co vlastně napoleonika znamená, ve druhém jsme probírali, jak vybírat pravidla. Zároveň jsem zmínil, že jsem ve Facebookové skupině The Napoleonic Wargamer položil otázku, jaká pravidla by doporučovali nováčkům. Sešlo se 22 komentářů (a následně vláken) ve kterém bylo doporučeno 17 různých her od Man2Man Skirmish po Army Size Level.  Nicméně s přehledem vyhrál Black Powder. K seznamu her se vrátím na konci článku, teď si ještě povězme něco o velikosti těch her a poznáme hru, která si zaslouží zvláštní zmínku, protože je česky!

Asi chápu, že spousta lidí, při pohledu na průměrný napoleonský stůl (na jakékoliv hry větší než skirmish doporučuji 6x6 až 6x8 stop) přepadne úzkost a strach. Úzkost z toho, kolik toho musí nabarvit a strach z toho jaký orgán musí darovat, aby si mohl pořídit těch 200 modelů. Barvení, je hrozně jednoduché. Největším nepřítelem jsou „výložky“ – nebo anglicky facingy. Jednotky se totiž často lišily jen barvami výložek, manžet, šosů, uzlů na mečích a dalšími drobnostmi. Ale pokud nejste puristi, je to jedno. Nejhorší jsou samozřejmě husaři, ale jinak barvíte jednoduché uniformy.

Počet modelů je jiný oříšek. Ale pozor i corpse level hra s 200+ modely na jedné straně, je výrazně levnější než Age of Sigmar hraný na 2000 bodů (čili, nějakých 80 modelů). Mé zdroje potvrdili, že taková armáda se pohybuje na cenovce od 6-10 000 CZK (spíše ale k 10.000), což přináší cca 100czk na model. Průměrná cena Napoleonského modelu se pohybuje kolem 15czk na pěší model v případě plastových Perry a Victrix, případně kolem 30czk na model u plastového warlordu. Nahoru pak jdeme, pokud se bavíme o kovu, kde jsme na nějakým 40czk na model. Ale, a to je důležité říct, všechna pěchota velkých hráčů je v plastu a spousta jízdy také. A třeba Victrix si s kvalitou modelů GW už moc nezadá. Takže s cenou armády o 200 modelech se budeme pohybovat někde kolem 5000 korun, počítáme-li s jízdou a dělostřelectvem. Jednoduše jedna jednotka na BP stojí 15-20GBP. Budeme-li hrát skirmishovky typu Chosen Man, nebo Sharp Practice s armádami do 100 modelů, jsme na nějakých 32-40 liber.


Vzorová armáda na Black Powder: ruská 21. Pěší divize, Lipsko 1813

Vasil Danilovič Laptěv

C-In-C, divizní velitel generálmajor Vasil Danilovič Laptěv
147 modelů, 2 děla; cca 122GBP – 3700CZK

Alexander Karlovič Ridinger











Brigáda Ridinger
Velitel brigády plukovník Alexandr Karlovič Ridinger
Něvský mušketýrský pluk (1 prapor)
44. myslivecký pluk (2 prapory)
42. lehká baterie (1 dělo)

Fjodor Fjodorovič Rosen











Brigáda Rosen
Velitel brigády plukovník Fjodor Fjodorovič Rosen
Litevský a Podolský pěší pluk, Petrovský mušketýrský pluk, vše po jednom praporu
31. těžká baterie (1 dělo)

K 21. divizi bylo přiděleno divizní dělostřelectvo 22. divize, čili uvedené Baterie můžete také nasadit jako samostatnou brigádu. 

Potřebujete: 3x Perry Miniatures Russian Napoleonic Infantry 1809-1814 (plast 60GBP), Perry Miniatures Foot Artillery Firing 6pdr (kov, 9.50GBP); Perry Miniatures: Foot Artillery Loading 12pdr (kov; 9,50Gbp), Perry Miniatures: Mounted Field Officers (kov; 9GBP), Perry Miniatures: Jagers Skirmishing 2x (kov; 15GBP); Frontrank Miniatures 2x Jager Command, 2x Jager Buglar, 8x Jager (kov; 15GBP); 2x Perry Miniatures Accessories Russian Infantry Command (plast; 4GBp).


Ještě se vrátím k časté stížnosti, že Napoleonské armády jsou statické, modely jen pochodují. No ano, protože 99% Napoleonských válek a naprostou většinu času v bitvách strávili na pochodu a to až do okamžiku kdy se dostali na čáru střetu, nebo zteče! A útočná kolona v kleče vypadá…no…divně. Pokud chcete modely na menší hry, jako Chosen Man, což je hra především o lehké pěchotě a lehké jízdě, nebo Song of Drums of Shakos, což je Man2Pam skirmish, sežeňte si dynamické modely. Tady bych doporučil Calpe, nebo Frontrank, Command Sprue od Perry a samozřejmě Victrix.



Ještě než skočíme na seznam doporučených her, je třeba představit českou hru Napoleon: Strategická hra s miniaturami, která ve 2. edici nabízí tradičně pojatou hru rozumně velikých armád (uváděné měřítko je tedy 20mm, ale proč ne 28mm).


6 hlasů
vydavatel: Warlord Games
autoři: Rick Priestley & Jervis Johnson

3 hlasy 
vydavatel: Osprey Publishing
autor: Mark: Latham

3 hlasy
vydavatel: Too Fat Lardies
autor: Richard Clarke

2 hlasy
autoři: Arty Conliffe, Chris Leach, Dave Waxtel

vydavatel: Sam Mustafa Publishing LLC
autor: Sam A. Mustafa

vydavatel: Sam Mustafa Publishing LLC
autor: Sam A. Mustafa

vydavatel: Osprey Publishing
autoři: Michael Leck & Daniel Mersey

vydavatel: KISR Publications
autoři: Alex Testo & Bob Carter

vydavatel: Stand To Games
autor: Adrian McWalter and Quinton Dalton

Over the Hills 2nd Edition
vydavatel: Stand To Games
autor: Adrian McWalter and Quinton Dalton

vydavatel: Genesha Games
autor: Sergio Laliscia

vydavatel: Battlefield Game Designs
autor: Robin J. Empey

vydavatel: The History Press
autor: Neil Thomas

vydavatel: On Military Matters
autor: Russ Lockwood

vydavatel: Piquet Wargames
autor: Brent Oman

vydavatel: Arcane Scenery and Models; Ruga Ruga, Northstar Miniatures
autor: Chris Peers



Komentáře

  1. Ahoj, jen pozn. Strategická hra s miniaturami Napoleon v době kdy vznikala řešila problém s miniaturami a měřítkem. Uvažoval jsem, zda upřednostnit hůře sehnatelné modely v měřítkách běžných "Napoleonik her", nebo zda raději upřednostnit jiné měřítko, ke kterému je na CZ trhu relativně dost miniatur, za příjemnou cenu. Proto padl výběr na měřítko 1:72, kde se u nás dá koupit hodně figurek od Zvezdy, Revell či Italeri. Dotaz na měřítko jsem později dostával vícekrát. Takže jen abych osvětlil pro 1:72.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky za komentář a hodně štěstí s updaty ;-)

      Vymazat
  2. pozn.: Jinak již delší dobu postupně upravuji verzi 2.0, která je... dost špatná. Přepisuji, opravuji, některé mechaniky zjednodušuji, jiné přidávám. Ale jde to sakra pomalu. Více na : https://www.facebook.com/hranapoleon/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky