Začínáme s Over the Hills


Dle mého názoru je Over the Hills nejlepší hra pro začínání s regimentovou Napoleonikou. Důvod je ten, že systém funguje jak s malou tak velkou armádou. Systém je to poměrně jednoduchý, který postupně můžete kořenit volitelnými pravidly a pak je to stejně komplexní systém jako General D´Armee, nebo Battaile Empire. Za mě lepší, protože má konsistentní vyhodnocování, a neřeší cipoviny. Tím, že si podrobnější pravidla můžete složit, si pak vytvoříte hru, jakou chcete.
Co vlastně k hraní Over the Hills potřebujete? Nějaké základní pochopení Napoleonského válečnictví. I když pravidla podrobně vysvětlují funkcionalitu systému, není špatné vědět, co a proč děláte. Nicméně pokud hru uchopíte ve stylu „play the rules not period“, toto vědět nepotřebujete.


Co za nástroje?

Palcový metr je samozřejmě logická věc. Dále potřebujete desetistěnnou kostku, jedna stačí, více je výhodou. Pro podrobnější pravidla pak vatu, nebo tokeny na ztvárňování jednotek, které střílely a Out of Ammo v případě kdy vám dojde munice. Jelikož nemám rád bejzování děl na placičky které se pak blbě umisťují do terénu, doporučuji si vyrobit 8cm široké markery pro každé dělo soužící jako ukazatel čela baterie. Chcete-li hrát i na zázemí baterie, pak ideálně bejsku s muničním vozem, nebo zápřahem. To pokud jste milovníci terénních detailů a ne tokenů. Můžete pokračovat tokenem pro odskok dělové kule, případně použijete kostku, nebo jiný marker.
Nejdůležitější ale je „Fatigue Board“. Po celou hru budete vašim jednotkám odebírat, a nebo vracet únavu, tak jak jednotky budou pochodovat a bojovat. Zároveň se tím může určovat rozpad morálky armády. Vydavatel měl kdysi tabule s barevnými špendlíky v prodeji, a snad je i brzy doplní, nicméně stačí vám čtverečkový blok, nebo kartičky vyrobené třeba v Crobi creatoru. Variantou jsou dvanáctistěnné kostky, nebo různé MDF wound markery. Samozřejmě pokud máte rádi otokenování činnosti jednotek, tak můžete použít celou škálu tokenů a deskriptorů formací, ale já dávám přednost čistému stolu

Fatigue Boards. Zdroj: Stand To Games

Jaké figurky?

My hrajeme ve 28mm, bejsujeme jednotlivě a používáme movement traye. Hra nicméně počítá s měřítkem, kde 600 mužů pěšího batalionu zobrazuje 24 modelů (1:25). S tím, že jsou na 6 bejskách 40x40mm po 4 modelech. Což je použitelné na jakoukoliv hru. Pro jízdu je to 300 mužů ve švadroně, s tím, že je to 12 koníčků, po dvou na 50x50 bejsce. Baterie jsou ze dvou děl každé o šířce 80mm. Nezapomínejte, že bataliony, švadrony, i baterie mohou být menší i větší. Nicméně bejzování si můžete udělat podle sebe. Například treye na pěchotu máme 60x40 na 6 figurek ve dvou řadách. Ovšem pak se musíte domluvit s oponentem jak rozlišit některé formace, jako kolona po četách, kde se počítá s čelem o šířce čtyř modelů.

Francouzská garda jako Italští řadoví granátníci. Zdroj: Victrix Paint: Francesco Thau

Kolik toho potřebuju?

Vlastně by vám měly stačit pro začátek dva bataliony pěchoty, dvě švadrony jízdy a jedno až dvě děla. K pěší brigádě jednoho velitele, k jízdní brigádě jednoho velitele a jednoho C-I-C (Commander-In-Chief). Tj například jedna krabice Victrix, nebo Perry pěchoty a většinou dvě krabice jízdy. Bavíme li se o plastu, který má nejlepší poměr ceny a výkonu.

Perry má většinou krabice dělané na cca 40 mužů formující battalion. Máte tedy jeden command sprue, zbytek pěšáky a v některých případech i skirmishery, které vysunujete na skirmish bejsky před batalion. Jízdu má ze 14 mužů, čili v řadě případů vám zbyde i třeba na velitele brigády. Výhoda je pak prodej plastových sprue, čili můžete jednoduše doplnit čísla za pár liber. Například ruská pěchota má 40 figurek s jednou commandou, když dokoupíte další command sprue za 2 libry, máte dva skoro kompletní bataliony. 1 pěší model vychází na 0.50GBP (15CZK), jízdní model pak cca 1.45GBP na model (44CZK na model). Za zmínku stojí dragouni, kde je 12 jízdních a 8 pěších dragounů, stále za 20GBP.

Perry Miniatures: French Infantry Elite Companies 1807-1814
Victrix nabízí krabice o 50 až 60 mužích, ze kterých uděláte dost modelů nejen na dva bataliony, ale často i pár rozpohybovaných modelů na skirmish hry. Rakouské bataliony nabízí třeba i velitele na koni, čímž máte i dost materiálu na generály. 1 pěší model vychází na cca 0.45 GBP (12 CZK). Nový set na gardové kopiníky obsahuje 12 modelů s cenou 2.4GBP za model se jedná o cca 70 CZK za jednoho fantastického gardového kopiníka. Victrix navíc má britská

Warlord Games má nejhorší skulpty a nejhorší poměr cena výkon u pěších modelů, navíc commandy v boxech jsou kovové. 24 modelů koupíte za 20 liber (0,85GBP/25CZK) u jízdy 20GBP za 12 modelů (1,70GBP/50CZK). Nicméně během jejich sprue sales máte šanci nakoupit 20 modelů třeba za 5 liber. Doplňením o kovové commandy od Frontrank vás pak vyjde battalion na nějakých 9-11 liber, což se pohybujeme na hranici té Victrix krabice, někde u 0.45GBP za model. Nicméně v horší kvalitě, ale jednoduší pro hordy rank and file modelů.

A co to bude stát?

Pravidla 270CZK
Blok 50CZK
Victrix francouzská pěchota 750CZK
Perry francouzská těžká jízda 600CZK
Perry dragouni 600CZK
Victrix francouzská baterie o třech dělech 750CZK
Dohromady 95 špičkových plastových vojáčků, 2 děla a houfnice s obsluhou – 3000 Korun českých.
Snížit náklady také můžeme tím, že jízdní brigádu zaměníme za druhou pěší brigádu, třeba nových elitních rot od Perry, čímž jsme na 2400CZK a na stole máme něco kolem 110 modelů.

Victrix Imperial Guard Lancers

Co dál?

Zvětšovat armádu podle reálných OrBatů, pokud jsme historičtí puristi, nebo jak chceme, pokud nejsme. Historicky Ideální je mít 3 brigády o 4 jednotkách na 6x4, nebo 8x6 stůl. Pak už začíná být narváno. Ale to je na obrovskou bitvu. Budeme-li tedy expandovat, na tuto velikost:
4 krabice Victrix pěchoty 3000CZK
4 krabice Perry/Warlord/Victrix Jízdy 2400CZK
1 krabice Victrix děl 750CZK
2 jízdní děla        600CZK
2 poziční děla    600CZK
Generálové       300CZK
Za 8000 tisíc včetně pravidel budeme mít na stole přes 300 figurek a 7 děl. No neberte to :-D


Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky