Jironův wargamingový rok 2023


Právě jsem dočetl svůj loňský článek a zhrozil se jak rychle se věci mění. Tak se na to pojďme podívat.

by In Otter News


To Špatné


Válka na Ukrajině pořád neskončila a k tomu začala nová mezi Izraelem a Hamásem. Nejspíš už jsem zahořkl natoli, že na můj wargamingový život to žádné dopady nemělo.


Moje herní frekvence se ještě snížila a k celkem vysokému průměru 2,9 hry za měsíc jsem se dostal hlavně díky herním dnům, kdy jsem odehrál více než jednu hru. Do této části článku taky patří vývoj u některých her. 

Saga event

Vyzkoušel jsem SAGA - hru určenou na ranný středověk. Díky ní jsem konečně nabarvil větší část svých křižáků a zúčastnil se skvělého eventu pořádaného Deshim! O tunraji samotném budu psát v jiném odstavci, protože tenhle se věnuje tomu špatnému. Zjistil jsem, že SAGA není tak špatná jak jsem si myslel a byl bych otevřený tomu si ji zahrát častěji. Na druhou stranu asi spíše nebudu tím, kdo bude hru iniciovat. Zase tak dobrá asi není. Když budu chtít hrát středověk, vždycky půjdu radši na Lion Rampant.


Letos jsem ani jednou nehrál Burrows and Badgers a vlastně mi to nechybělo. Mám celkem velkou družinu namalovaných antropomorfních zvířat, ale systém Burrows and Badgers mě vlastně odrazuje od toho si s nimi hrát. Loni jsem odehrál dost her na to abych dokázal vyhodnotit jestli mě systém baví nebo ne a bohužel jsem došel k závěru, že mám radši jiné hry. Ale zase, když mě někdo vyzve a budu mít čas, rád si zahraju.


Space Station Zero

Obávám se, že naše kampaň Space Station Zero odumřela. Odehráli jsme letos celkem 3 hry a na další se nám nepodařilo sejít. Teď nevím jestli mám pokračovat sám, najít spoluhráče na novou kampaň nebo začít novou kampaň sám.

Částečně přeorganizovaný batalion


Také jsem letos došel k potupnému zjištění. Všichni ti staří "grognardi" co hrají velké Napoleonské hry mají pravdu. Hrát regimentovou hru s modely bázovanými jednotlivě v movement trayích je hrozný. Takže jsem zahájil proces předělávání všech mých hotových batalionů (naštěstí jich není tolik) na multistojánky. Odporná práce! Ale věřím, že bude stát za to.


To Dobré


Letos jsem úspěšně změnil práci. Byla to docela velká změna a její provedení bylo dosti náročné ale v konečném důsledku to mému wargamingování pomohlo. Začal jsem si vést statistiky o počtu namalovaných modelů, odehraných her a nakonec není vůbec špatná. Až dosud jsem namaloval v roce 2023 krásných 93 modelů. Hodně tomu pomohlo, že jsem se přihlásil na event SAGA a Muskets and Tomahawks, což mě silně motivovalo k práci. Přestože z toho nevzešli nejhezčí modely co mám, jsou nabarveny a nemusím nad nimi přemýšlet. Stačí jen hrát. Jedná se tedy o mou armádu na Sedmiletou válku v Americe (neboli FIW) a mou armádu křižáků.

Kanadská milice na FIW

Bohužel, před jedním z těch eventů a přesně poté co jsem svou armádu dobarvil, jsem chytil COVID a angínu dohromady, takže jsem její nasazení musel odložit. I tak jsem ale letos odehrál hodně Mušket a z toho mám radost. Pořád je to jedna z mých nejoblíbenějších her. Xenos Rampant jsme taky odehráli dost, včetně Mechcommander varianty. Byla to pecka!

Malá bojůvka proti Hvězdným Vlkům

O největší překvapení roku se postaral netradičně Games Workshop. Letos vyšla již desátá edice Warhammer 40,000. Navzdory všeobecnému mínění se vždy snažím novou edici alespoň vyzkoušet než ji začnu hejtovat. A vždycky doufám, že v této edici to bude konečně zase zábavná hra. No a letos to zatím vypadá, že to vyšlo. Nechci to zakřiknout, codexů je venku pořád ještě málo, ale zdá se, že autoři se snaží hru udržet vyváženou a přitomu zábavnou. Navíc jsem po mnoha měsících přemýšlení dostal příležitost nakoupit za levno figurky z Leviathanu, čímž jsem si konečně pořídil armádu Tyranidů. Navíc se mi podařilo získat i nějaké ty Necrony takže se i moje paní vrací k Warhammeru. Takže i při nabarvení 93 modelů se celková nabarvenost mojí sbírky nijak nezlepšila protože přišlo něco přes 80 tyranidů.

Souboj čarodějů o sochu ve Sword Weirdos

Příjemným překvapením byly také Sword Weirdos. Velmi jednoduchá a zábavná fantasy hra s družinkami jednotlivých modelů. Rozhodně silná inspirace si namalovat družinku Pathfinderů.



To Budoucí


Na příští rok mám velké plány. Rozhodli jsme se začít znovu s Napoleonovým tažením do Ruska a já bych do té doby rád dobarvil alespoň dvě brigády na společných multi-stojáncích. Začátkem roku budeme trochu experimentovat a doufám, že se nám konečně podaří najít ten správný systém, ve kterém chceme Napoleonské války hrát.

Zkusím zase trochu víc zabřednout do Warhammer 40,000 a už dlouho chci vyzkoušet Warhammer Underworlds. Z dalších her bych rád vyzkoušel What a Cowboy! od Too Fat Lardies.


Větší ambice do příštího roku asi nemám.


Přeji všem čtenářům veselé Vánoce a hodně štěstí v novém roce.


Snad se uvidíme u herního stolu.


-Jiron




Komentáře

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky