Jedna armáda na Lion Rampant a SAGA?

V okamžiku kdy zjistíte, že existuje více wargamingových her, než stihnete přečíst je multitasking modelů a armád klíčová věc. Bude li vás ve wargamingovém klubu osm, budou se hrát minimálně čtyři hry na stejné období, a když budete mít štěstí, tak v jednom měřítku.

Dneska se proto podíváme jak multitaskuju modely pro války v zámoří, v Levantě a to ve dvou systémech. SAGA a Lion Rampant.

Asasíni jsou vděčným námětem popkultury

Armáda první – Asasíni

Na asasínském státě v Levantě je úžasné to, že o něm nevíme (téměř) vůbec nic. Ani Zlatá horda, ani Bajbars nám toho v Alamutu, resp. Masyafu moc nenechali. Asasínský stát byla série horských opevnění obývaná sektou nizárských ismailitů. Stát měl málo obyvatel a všechny ostatní islámské větve jej považovaly za šiřitele bludů. A tak můžeme jen spekulovat. Popkultura, započatá už Markem Polem kolem asasínů vybudovala neskutečný mýtus. Realita je samozřejmě jiná. Armáda bude formována kolem tvrdého jádra fedajínů. Válečnické elity, mistrů špionáže, infiltrace a úkladné vraždy nožem. Mimochodem Marco Polo ve své pohádce o návštěvě Alamutu píše o válečnících v bílém a rudém s obouručními sekerami jako osobní stráž Starce z hory, čili část mých vojáků dostala berdychy od Fireforge Games a uniformy volně inspirované PC hrou Assassin's Creed. Jen bych zmínil, že sekta nevymizela a existuje dodnes, patří k humanitněji zaměřeným islámským věroukám, se sídlem v Portugalsku.

Ahdath - Milice

V obou případech se jedná o pěší armádu, pokud chcete armádu doplnit o jízdu, tak bych se vydal cestou lehké jízdy. Připomínám, že fidajíni se museli pohybovat kdykoliv a kdekoliv, takže na asasíny můžete klidně použít franky – tedy křižácké modely, selžucké turky, prostě cokoliv co vám přijde pod ruku vzhledem k místu do kterého bitvu zasadíte. V SAGA se doporučuje hrát Heartguardu na vembloudech.


Použité modely: Základ mojí armády tvoří askari od Perry Miniatures, bohužel jsou menší než Footsore, VnV Miniatures a Gripping Beast kov. Základ milice- ahdath uděláte nejjednodušeji z krabice plastové pěchoty od Gripping Beast. Asasíni na sebe určitě nebudou upozorňovat, takže bych si nedělal moc starosti s unikátními vlajkami, ale od roku 1162 používají čistě červenou vlajku.

Raimond III z Tripolisu jako jeruzalémský regent. autor: Huang Ming

Armáda druhá – Tripolis

Naše hry jsme zasadily do období cca 1183-1185 kdy byl sir William Marshall ve svaté zemi. Tedy v období relativního míru před tragickým tažením jeruzalémského krále k Hattínu a před třetí křížovou výpravou. Bohužel naprostá většina modelů je buď vhodná pro dřívější období (normané), nebo pozdější (Fireforge), vycházející z první války baronů (Footsore). Nicméně používáme většinou právě pozdější modely i pro toto období. L.P. 1184 je pánem Tripoliského hrabství Raimond III (skvělý Jeremy Irons v Království nebeském), ale udělat si monotematickou armádu by bylo poněkud smutné. Naštěstí dominantu panství tvořil hrad Krak des Chaveliers, v té době v držení rytířů sv. Jana. Mezi vazaly hraběte Raimonda III patří mimo jiná i panství Gibelet/Jebail (často nesprávně zaměňováno za Ibelin) a na něm hospodaří janovský rod Embriaco. Ugo II umírá 1184, nastupuje Ugo III. Tím si „otevřeme“ barevnou janovskou armádu a námořní pěchotu pro trochu nudné křižácké vojsko. Více o janovanech najdete ve Wargames Illustrated 382. Kromě janovské rodiny držící Gibelet nalezneme jména dvou dalších leníků hraběte - Plivaina z Botronu, původně z Pisy a Melioreta z Maraqiji (nejspíš pán na Tartúsu), zajaté u Hattínu. Ti budou doprovázet hrabětě z Tripoloisu v jeho družině, čímž přidáme barvy. Na modely šlechty využiju templáře z původního Baron's War of Footsore. Mají ten správný zámořský a zároveň bohatý vzhled.

foto: Perry Miniatures

Složení této armády je trochu náročnější, protože v Lion Rampant je jízda reprezentující špitálníky opravdu drahá, což nás omezuje v SAGA, kde by bylo hezčích osm modelů špitálníků, místo čtyř modelů na úkor tripoliského biskupa. Opět můžeme list rozšířit o další špitálníky, těžkou pěchotu nebo lehkou jízdu. Případě si udělat barevnou pěší armádu z mužů různých tripolisských lén.

EDIT: občas zapomínám, že v SAGA nakupujete pool modelů a pak je dělíte podle vybavení, tedy můžete nakoupit tři heartguardy za 3 body a rozdělit ji na dvě jednotky po šesti bodech - šest špitálníků a šest družiníků. Zároveň místo kněze můžete vzít další heartguardy s obouručními sekerami reprezentující fedajíny. 





Použité modely: Připomínám že L.P. 1184 používali špitálníci ještě černé hábity, což znamená, že jsme celkem omezeni výběrem modelů. Není úplně jasné jaké štíty, zda červené podle oficiálního heraldického znamení a vlajky řádu zavedené L.P.1130, nebo černé. Přední kapacity, Dr. Nicholsonová si myslí, že červené, Dr. Nicolle že černé. Neexistuje původní zdroj potvrzující jedno, nebo druhé. Ostatně v té době se o heraldice ještě nemá cenu moc bavit. Co se týče barev, tak Tripolis má zlatý latinský kříž na červeném poli, Embriaco mají tři černé lvy na zlatém poli. Janované jako první používají svatojiřské barvy – červený kříž na stříbrném poli, do Anglie se svatojiřské barvy dostali pravděpodobně právě z Janova. Barvy Plivaina z Botrunu a Melioreta z Tartůsu jsem nenašel, takže našinec může být kreativní. 

 

 autor: Dalcor

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky