Hry Ministry of Gentlemanly Warfare část 2. Blood Eagle a Daisho

V prvním díle jsme si obecně představily mechaniky her postavených na IHMN enginu. Připomenu, že se jedná o malou skirmishovou hru kolem deseti modelů zaměřenou na příběhové a kampaňové hraní. V tomto článku se podíváme na historické hry.


Hra je zaměřená na dobu vikingů, tedy od cca. 9. do 11. století, především pak samozřejmě na britské ostrovy. Jenže point buy systém (tedy tvorba vlastních profilů pro modely) umožnuje postavit vlastně cokoliv z doby artušovské do prvních křížových výprav a s drobnými úpravami i středověk do příchodu střelných zbraní. Systém je postaven tak, že si sami určíte kolik mytologie, či fantastična do hry přidáte. Chcete severský wyrd, nebo křesťanské zázraky? Aby při vojvodech stály bohové? Chcete přehrát Cuchulainovu ságu, nebo Ragnarovu ságu, tak jak byla doopravdy, jak vám jí vypráví televize, nebo jak nám jí vypráví EDDA či Ulsterský cyklus, plný magie, kouzelných předmětí, stvůr, bohů a bytostí?

Blood Eagle klade důraz na to, aby si hráči hru užili a udělali si jí jakou chtějí. Lov na medvěda se může změnit v lov na trolla, proto bestiář zahrnuje velké množství mytologicky-kouzelných tvorů. Speciální dovednosti se pohybují v rozpětí umím lépe s mečem až po jsem nesmrtlený a umím létat a vše mezi tím. Opět závisí na vás, jak si to nastavíte.

Pravidla mají samozřejmě předpřipravené družiny. Dvě hrdinské: (anglo)sasové Lorda Uthreda A vikingové Jarla Ragnara Lothbroka.  Dále pak více obecné jako jsou frankové, keltové, piktové, sasové, různé varianty vikingů a velšané. Mytologické družiny zahrnují draugry, jotuny a sídhe. Kromě toho najdeme statbloky pro epické legendární hrdiny jako je Beowulf, Svatá Oda, Scáthach, nebo Cúchulaina.

Velká část knihy je věnovaná tvorbě scénáře, které skládáme z příběhu, komplikace a prostředí. Scénářů je 16, komplikací je 12 a prostředí je 15. Dvě družiny o 5-20 modelech, modely z bestiáře, komplikace a prostředí pak využíváte o stole velikosti okolo tří stop čtverečních (tj cca 90x90cm).

Facebooková skupina

Webová stránka s extra materiály


V Daisho opouštíme Evropu a míříme na Japonské soustroví a blízké okolí v době tokugawského sógunátu. Nebo vyrazéme do mytologie, fantasy, či anime. Třeba do Legendy pěti prstenů (L5R, Legend of the Five Rings), Samuraie X, trilogie Tales of the Otori, nebo Naruta. Opět samozřejmě není problém si systém lehce přizpůsobit a z Tokugawskéhó šógunátu míříme za hrdiny žánru wushu, nebo budeme honit zombie s koruním princem Lee Changem ze seriálu Kingdom odehrávající se po Imdžinské válce. A není problém vytvořit prostředí pro Vítr v piniích. Nebo pro soudce Ti.

Jinak platí víceméně to co pro ostatní hry. Nadpřirozeno je zde zastoupeno některými dovednostmi, magií, nebo energií Čchi. Jednotlivé družiny zahrnují sedm samurajů, nadity, bojovné mnichy, klanové družiny, bandu roninů, ninjy, Ikko-ikky, Kabuki-mono, studenty škol bojových umění Ryu a řadu magických družin démonů Oni, Bakemono, Tengu. Také v Daisho na nás čekají statbloky pro hrdiny japonských legend, ať už těch pravých, nebo jen těch pro tuto hru – Benkei, Hattori Hanzo, nebo Toshiro. Scénářů, komplikací a prostředí je skoro stejně. Samozřejmě řada z nich se opakuje, ale autoři se vždy snaží vytvořit zajímavou příběhovou linku

Facebooková skupina

Webová stránka s extra materiály


Obrovskou výhodou her, je péče, kterou jim autoři věnují. Pravidla jsou psána pečlivě, přehledně a v jednoduše přehledném formátu. Hra není určená k poměřování…ega… Výhodou je, že každé jedno vydání se testuje minimálně rok a to včetně velkých show kde se sbírají poznatky. Hra tedy netrpí na žádné velké díry. Ale jako u jiných podobných her, vždy závisí jak hru herní skupiny uchopí.

Každé prostředí je s láskou rešeršované, a je vidět, že se jedná o oblíbené prostředí autorů. Díky tomu, se dá říct, že se opravdu povedlo i v takto jednoduchém systému nejen zachytit vzletné „play the period“. Tedy zaměřte se na období, ne na mechaniky. Ale především se autorům vždy podaří vypíchnout i romantického ducha toho k čemu je systém určen.

Hry jsou dostupná elektronicky zde, papírovou verzi můžete objednat přes Piece of Terrain u Northstar Military Models, v EU pak u Miniaturicum.De

autor: Dalcor

 

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky