Projekt 2023: Příběh jedné fotky

Schwimmwagen 3. (VW) kompanie SS-PzAA 1, 18.12.1944 Kaiserbaracke Crossroad. 

K pozemní válce a technice jsem jako modelář z doby před komunistické přičichl až docela pozdě a jedna z prvních knih byl Hrbkův Arnhem 1944 a Grynerovi Ardény 1944. Můj zájem se tehdy pojil k 82nd ABN, nicméně právě v Grynerově knize mě zaujala fantastická fotka plně naloženého Schwimmwagenu SS. Po těch letech si dokonce myslím, že právě v této knize byla posádka Schwimmu vydávaná přímo za Peipera. Uteklo fakt dlouho vody, co jsem se vůbec nevěnoval plastikovým modelům, trochu Wargamingu a téměř vůbec historii jsem zase zpět. A tato fotka mě nepřestává pronásledovat!

Co je to vůbec za fotku? Jedná se o foto pořízené 18. prosince v prostoru křižovatky Kaiserbaracke v Belgii. Pořídil jí SS-Unterscharführer Max Büschel a je součástí celé série fotek a filmových záběrů z prostoru této křižovatky. SS-Uscha Max Büschel se přidal k válečným reportérům SS-Kriegsberichter-Kompanie už v červnu 1941. Jako stálý fotograf Leibstandarte spolu s kameramanem Schäferem opustil 17. prosince 1944 Rollbahn D v Honsfeldu a doprovázel Stabskompanie (štábní rotu) SS-PzAA1, která projížděla přes Heppenbach a Amel, aby odpoledne dorazila do vesnice Born, kde se spojila se zbytkem Schnelle Gruppe Knittel (která používala Rollbahn E). Stabskompanie SS-Obersturmführera Goltze z SS-Panzer-Aufklärungs-Abteilung 1 LSSAH se přesunovala z Honsfeldu přes Born a Kaiserbaracke do Rechtu.

Jiná známá fotka ze sekvence

Stabskompanie opustila Born 18. ráno a jela přes Kaiserbaracke - kde 2. (le.SPW) a 3. (VW) Kompanie zajistily křižovatku - do vesnice Recht, kde se Knittel setkal s Hansenem. Podle Tima R. Worsta se tak stalo, že se muži Fahrradzugu dříve zabrané jak se vezou na Sd.kfz.234/1 dostali na záběry z Poteau. Zatímco Knittel mluvil s Hansenem, připravil Büschel celou sérii fotek přepadení americké kolony, která byla předtím zajmuta bez boje. Büschel muže nafotil, jak útočí směrem ke koloně, kde zabral i Hansenovi granátníky. Na fotkách si můžete povšimnout lehčí výstroje bicyklové čety - Fahrradzugu na úvodních fotografiích a těžší výstrojí Hansenových granátníků, která se objevuje později v sekvenci.

Záběry z přepadení u Poateau

Část mužů z Fahrradzugu je oblečena do výstroje Luftwaffe. Až 25 procent SS-PzAA1 tvořilo v té době personál Luftwaffe a SS nemělo dost prostředků, aby je vystrojilo. Veterán Merscher potvrdil, že mnozí z nich byli při zahájení ardenské ofenzivy stále ještě ve slátané výstroji Luftwaffe.

Ale zatímco Knittel hovořil s Hansenem, dostal rozkaz od Mohnkeho: Peiperovi se podařil průlom u Stavelotu a Schnelle Gruppe ho měla následovat k La Gleize. Goltz, 234 a jejich pasažéři z Fahrradzugu se vrátili přes Recht do Kaiserbaracke a stejně tak Büschel s Goltzem a jeho muži - výsledkem jsou fotografie Hansenovy Grille v akci u Rechtu a fotografie pořízené u Kaiserbaracke, kde příslušníci 3. (VW) Kompanie sehráli slavné focení Schwimmwagenu. Na snímku se objevuje Sd.Kfz. 250 z 2. (le.SPW) Kompanie jsou vidět v pozadí. Všimněte si, že na prvních fotkách, které Büschel pořídil na křižovatce Kaiserbaracke, je Goltz ve svém Schwimmwagenu - pro mě je to další důkaz, že tam Büschel přijel s Golzem.

Na zmiňovaných fotkách tak není ani Peiper, ani muži KG Peiper, ale ani jistí Oschner a Persin, na které si nikdo z veteránů nevzpomíná a nejsou ani v bojové sestavě oddílu.

Zdroj: Timo R. Worst, v knize Knittel a dále ve Facebookové skupině: Gustav Knittel and his Schnelle Gruppe a dalších různých tématech.



Je třeba na tomto místě zmínit, že i když je fotka cool, a má určitou epičnost, muži SG Knittel spáchali během ardenské ofenzívy mnoho vražd civilních obyvatel v okolí Stavelotu, kde členové SS-PzAA1 bojovali s Americkou přesilou, které jsou pro mě osobně mnohem závažnější než Malmedský masakr (dosud jsem nečetl Parkerovo dílo týkající se masakru, takže ho nebudu komentovat), za které byli později postaveni před soud.

Max Büschel Ardény přežil, na otázku jak se dostala filmová sekvence do ruky Američanům a tak se ihned objevila v propagačním filmu Enemy Strikes nedokážu odpovědět. Pravděpodobně zůstala v La Gleize, či Stavelotu

A ten projekt. Schwimmwagen Type 166 od Tamiye, náklad, celty a figurky od D-Day miniatures a časem doplnění o další modely…

Set Ardény 44 od D-Day Miniature Studio



Posádka Schwimmwagenu, Mantis Miniatures 1/35

A mimochodem, samozřejmě i ve wargamingovém měřítku se k této známé fotce dostaneme. Schwimmwagen v 1/72/20mm vyrábí Academy, či Tamiya a posádku ze známé fotky jsem viděl v kovu. Jen si vzpomenout kdy...

autor: Dalcor

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky