Jironův wargamingový rok 2022

Poslední dny roku jako vždy svádějí k bilancování. Tak se do toho pojďme pustit.

 

To špatné

V únoru vtrhla Ruská armáda na území ukrajiny. Ač milovník historie a válečných her, tenhle odporný akt agrese spojený s barbarským způsobem vedení války ze strany Ruska mnou hluboce otřásl. Při sledování záběrů z bitev o Hostomel nebo při popisech masakrů a mučení v Buči a dalších Ukrajinských obcích jsem prostě neměl ani nejmenší chuť hrát si na válku. Začátkem roku jsem toho tedy moc neodehrál a zhruba v polovině roku jsme se rozhodli přerušit naši Kampaň 1812 s tím, že si ji zahrajeme po válce. Ani brácha totiž neměl chuť hrát za Rusy.


Tiskový mluvčí Mordoru prohlásil, že říkat ruským vojákům skřeti je urážlivé vůči skřetům.

Historický wargaming ale i rešerše šly trochu stranou, zejména v první polovině roku kdy se na mě valily válečné zprávy z internetu a další válečné zprávy z roku 1812 z literatury. Historický wargaming tak v letošním roce udělal místo pro návrat k fantasy a sci-fi hrám.

To dobré

A fantasy a sci-fi jsem hrál relativně hodně. Naše herní tempo s průměrem 2-3 za měsíc sice kleslo někam 1-2 hrám za měsíc ale hry jsme si rozhodně užili. Spolu s Dalcorem, Foxem a Heroesem jsme se pustili do OPR Grimdark Future, kterého jsme odehráli poměrně hodně. Já jsem se vydatně posunul s barvením své sci-fi napoleoniky od Wargames Atlantic - mé Grande Armée de l'Espace.


Úspěšně jsme také dohráli kampaň v Burrows and Badgers, kterému jsem propadl natolik, že jsem uspořádal celý kampaňový den s větší částí české komunity. Akce se vydařila a těším se na další hraní. Moje družina se rozrostla takřa trojnásobně a skoro vše je nabarveno.

Momentka z Největšího Jezevce

Vyšli hned dvě hry, na které jsem se těšil. Nejprve byla vydána druhá edice Lion Rampant. Její vydání bylo trochu zklamáním co do obsahu, na druhou stranu přináší také spoustu zajímavých nápadů. Hned jsem tak začal pracovat na sestavení středověké družiny. Koncem Listopadu vyšel také Xenos Rampant - tedy varianta Lion Rampant pro sci-fi. Mé obavy se nepotvrdily a ukazuje se, že je to vynikající soubor pravidel pro jakékoli sci-fi.

Letos jsem si nedal žádné předsevzetí o nabarvení 50 modelů jako dříve, přesto jsem se k němu přiblížil. Nabarvil jsem okolo 30-40 vojáků a kusů techniky.

Pěchota mé Grande Armée de l'Espace

Co se týče příspěvků na blog, rozhodl jsem se, že vás budu zásobovat množstvím zápisů z her. Ne snad proto, že by měly trsy zhlédnutí, ale proto, že mě je baví psát a snad některé z vás baví je číst.


To budoucí

V roce 2023 bych chtěl dokončit projekt Grande Armée de l'Espace a hrát ještě více sci-fi, ať už půjde o Grimdark Future nebo Xenos Rampant. Doufám, že se probudí i komunita kolem Burrows and Badgers. Loni mi Ježíšek nadělil armádu na Sedmiletou Válku v Americe. S tím jsem zatím pohnul jen velmi málo ale podařilo se mi odehrát už několik her s Dalcorem a autorem skvělé dobrodružné literatury o hraběti Wavesburrym - Davidem Návarou.

Útočící indiáni Davida Návary

V každém případě přeji všem hodně klidu, míru, lásky a zdraví během Vánočních svátků a i během celého příštího roku. Těším se, že začnu zase chodit více hrát s přáteli. A že se uvidíme u herního stolu.

-Jiron

Komentáře

  1. Krásné Vánoce i tobě. Určitě budeš hrát příští rok víc. Když sis to tak naplánoval, tak to musí vyjít. ;-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky