Barvy, wargaming a letadýlka - část 1. - Úvod do problematiky

ÚVOD DO PROBLEMATIKY

Jak jsem slíbil, tak plním, v budoucích článcích se podíváme na kamufláže letadel hlavních válčících stran během druhé světové války. Hned na začátek je třeba podotknout, že článek je určen wargamerům a pro wargamerová měřítka jako je 1:285-1:300 (Check Your Six!, Lacquered Coffins, Bag the Hun), případně 1:200 (Blood Red Skies). V žádném případě se nejedná o ucelený a přesný rozbor, na to by nestačily moje znalosti, mě dostupné zdroje a už vůbec ne můj čas k sepsání. V takovém případě se doporučuji obrátit na tradiční materiály, jako jsou knihy nakladatelství Osprey, Squadron Signal, AK, AMMO a další.

Zároveň jsem se rozhodl, že nebudu uvádět žádné „definitivní“ odstíny barev. A to z toho důvodu, že by to vydalo na další článek neuvěřitelného rozsahu. Většina wargamerů se orientuje u několika málo výrobců barev, jenže za horizontem tvořeným barvou Agrax Earthshade se nachází celý širý svět modelářských barev a chemie a není v mých silách pokrýt vše. Mělo by stačit jako základní informace, že pro naprostou většinu výrobců modelářských barev jsou standardní řady, které používá průměrný wargamer menšinovou záležitostí a majoritou jsou dedikované barvy pro plastikové modeláře s „přesnými“ dobovými odstíny (viz níže), které se prodávají nejen samostatně, ale i po sadách. A zrovna sady pro druhoválečná letadla mohou obsahovat odstíny, které využijete i u wargamingu.

Balení barev na letadla Luftwaffe - AK 3rd Gen

Samozřejmě samostatné téma je věrnost odstínům, přesnost odstínům, aplikace barev a v neposlední řadě olétání a patina, skryté pod krásné anglické slovo weathering. Je velkou otázkou, zda vůbec udávat přesné odstíny barev, protože nic takového vlastně neexistuje. Přístup k „přesným odstínům“ je v modelářském světě dost kontroverzní téma. Někdo moduluje, někdo používá měřítkové zkreslení, někdo předstínuje, někdo je zastáncem přesných odstínů. Existuje efekt, který jsem česky pojmenoval jako měřítkové zkreslení, anglicky scale effect. Je to teorie o tom, že velikost plochy definuje množství odráženého světla, a tedy, čím menší model, tím více by odstíny měly být světlejší proti původní barvě. Většinou se uvádí, že za každý měřítkový poměr, by se do původní barvy mělo přimíchat 2% bílé. Tedy u 1:72 to je 36% (72:2), na tři kapky odstínu, jedna kapka bílé. U 1/285 je to tedy 143% což cca 1.5 kapky bílé na 1 kapku odstínu. Prodejci barev, však už barvy často prodávají měřítkově zkreslené, nebo modulované (tedy že pomocí bílé mění světlost barvy v místech, kde by měla být díky práci světla světlejší). A totéž platí o olétání.

Check Your Six! Jan Kotouč Edition? :-D


PŘESNÝ ODSTÍN

Ale co je to ten přesný odstín? To je taky velká sranda. Ten se určuje hlavně z původních vzorků, klíčování černobílých, nebo kolorovaných fotografií a samozřejmě ze samotných přeživších letadel. Až v devadesátých letech se změnil všeobecný úzus o zeleno zelené ruské kamufláži na šedošedou. Jenže třeba v Německu, se nedodával jeden unifikovaný odstín, ale každý výrobce měl právo nakupovat vlastní komerční produkt, ovšem definovaný předpisem. A tak tmavá zelená Arado a Focke-Wulf mohou být trošinku jiné a obě byly na Fw-190. Modeláři pozemní techniky jistě vědí, že německá tmavá žlutá, má nekonečné množství odstínů, protože se míchala tím, co bylo po ruce a tedy i vyjetým olejem. A vyjetý olej, vs. technický benzín je trošinku rozdíl. Taky je třeba vzít v potaz dostupnost pigmentů a různé experimentální kamufláže. Výhoda letadel je, že přišla k jednotkám nabarvená z továren, čili často měla stejně předpisově sjednocený vzhled rozložení kamuflážních polí a barvy měly víceméně stejný odstín.

V konečném důsledku tedy udělat článek pokrývající tuto problematiku je vlastně nemožné, proto mají chytré knížky na toto téma tisíce stran a lidé na bádání na přesném odstínu německé extra tmavé zelené (což je nejlepší barva na ruské napoleonské uniformy) tráví celý život. Berte to tedy s nadhledem. Berte to jako pomoc s orientací v problematice.

Kníže Zu Sayn-Wittgenstein, jeho prapředek velí mé napoleonské ruské armádě


JAK SE DOBRAT KE KAMUFLÁŽI

Velká většina letadel docházela k jednotkám s továrně nastříkaným vzorem podle předpisu. Samozřejmě to platilo především v době, kdy k tomu byly zdroje a čas. Naprostá většina wargamerů, alespoň dle mého skromného názoru, dělá k „nové“ armádě nějaký výzkum zdrojů, vybírá takovou armádu na základě nějakých kritérií, dost často na základě nějaké své znalosti, nebo koordinace se spoluhráči. A to platí i pro letadýlka. Myslím, že spousta z vás už ví dopředu, jaká letadýlka pořídit. I kdyby se to omezovalo jen na období a místo. A od toho se můžeme odrazit. Přeci jenom se jednodušeji definuje Bitva o Británii (čas a místo je definované), než jenom „chci nějakého mezka“. A jakmile víme toto, už můžeme spustit strýčka Googla. Jednoduše pak zjistíme, že RAF používalo až dvě různá kamuflážní rozložení polí u denních stíhačů (jde o spodní plochy), zatímco Luftwaffe jiné u stíhačů a jiné u bombardérů. Ale je to začátek.

Bokorys ze stránek Eduardů - Focke Wulf Fw 190 A-8/R2 of IV.(Sturm)/JG 3 "Udet",  Gruppenkomandeur Hauptmann Wilhelm Moritz

Jak se tedy dopátrat, jak vypadal letoun JG-26 a 310. čs. stíhací squadrony? Já doporučuji dva volně dostupné nástroje. Jeden se jmenuje Scalemates a je to ultimátní vyhledávač a databáze plastikových modelů a doplňků. Vyhledejte typ letadla (Meserschmitt Bf-109E-4 vs. Hawker Hurricane Mk. I) a vyjede vám seznam modelů. A celá řada těchto modelů má naskenovaná návody s kamuflážními poli, odstíny (nejčastěji výrobce Gunze) a jejich název v angličtině. S tím nám pomůže i druhý nástroj a to je přední světový výrobce modelů z naší matičky vlasti Eduard. Všechny modely EDUARD mají na stránkách výrobce pdf návody v angličtině i češtině, jejich vlastní volně šiřitelný magazín pomůže třeba s celou řadou podpůrných témat a třeba i scénářů na hraní (Beaufightery RAF vs. JG5 za polárním kruhem?). Eduard pak nabízí u každé stavebnice i bokorysy letadel pro rychlou orientaci a každý zmiňovaný návod uvádí i stručný životopis pilota, pokud je trochu známý. A podobný bonus najdete i na stránkách serveru Super Hobby a dalších výrobců modelů, či obtisků. Za mě je to jednoduší, než nákup drahých knih, ve kterých je těžká orientace. Ideálně tedy: chci stavět období -> v období chci stavět letadlo - > varianta letadla – > Scalemates/Eduard

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky