Ruská armáda 1812-1814: Pravidelná pěchota

Alexander Jurjevič Averjanov: Kníže Bagration v bitvě u Borodina, a pluk v bitevní sestavě

Pěchota je královna bitev, a tak faktografickou část této série článků začněme právě jí. Koneckonců ze všech druhů vojsk byla nejpočetnější, a jak se říká, území není dobyto, dokud tam nevkročí noha vojáka. Nicméně v tomto článku se budeme věnovat jen pravidelné pěchotě, která se dělí na těžkou a lehkou pěchotu. Nepravidelná pěchota, jako jsou pěší kozácké sotně, nebo různé milice si necháme na jindy. Stejně jako gardu. Co vynechám, jsou pluky posádkové a vnitřní stráže, které do války zasahovali ještě méně, než milice. Nemohu vynechat ani svodné granátnické pluky, kolem kterých panuje mezi wargamery velká spousta nejasností, ale to až v dalším dílu. Do některého z dalších dílů si necháme i článek o plukovních standartách

Ruské těžká pěchota zahrnuje granátnické a pěší pluky, zatímco kategorie lehké pěchoty pokrývá myslivecké pluky. Pluk (regiment) pravidelné pěchoty byl od prosince 1810 a v dalších reorganizacích řazen jednoduše ze třech batalionů o jedné granátnické a třech středových rotách. Jen první a třetí bataliony jsou určené ke službě v poli (действующи батальонЬ – dějustvujušči bataljon - činný batalion), druhý, záložní (запасны батальонЬ – zapasny bataljon) zůstává na kvartýrech.  

Granátnický pluk se skládá ze třech batalionů, který každý obsahuje granátnickou rotu (Рота, rota) a tři fyzilírské roty

Pěší pluk(1) se skládá ze třech batalionů, který každý obsahuje granátnickou rotu a tři mušketýrské roty

Myslivecký pluk se skládá ze třech batalionů, který každý obsahuje granátnickou rotu a tři myslivecké roty(2)

V listopadu 1811 jsou poté zformovány čtvrté bataliony zvané rezervní, nebo rekrutské (Резервный, рекрутский батальонЬ – rezervnyj, rekrutskij), které se řadí ze třech rekrutských rot.

Pohled na fyzilíry Pavlovského granátnického pluku. Všimněte si, že ober-officer má granátnické čáko a ne mitru. 

Pěší pluk tedy vypadá takto:

1. batalion šéfa pluku (3)
-- 1. granátnická rota: skládá se z granátnické čety a čety ostrostřelců
-- 1. mušketýrská rota: skládá se z 2 mušketýrských čet
-- 2. mušketýrská rota: složená z 2 mušketýrských čet
-- 3. mušketýrská rota: složená z 2 mušketýrských čet
2. záložní batalion
-- 2. granátnická rota skládá se z granátnické čety a čety ostrostřelců (4)
-- 4. mušketýrská rota: složená z 2 mušketýrských čet
-- 5. mušketýrská rota: složená z 2 mušketýrských čet
-- 6. mušketýrská rota: složená z 2 mušketýrských čet
3. batalion velitele pluku
-- 3. granátnická rota: skládá se z granátnické čety a čety ostrostřelců
-- 7. mušketýrská rota: složená z 2 mušketýrských čet
-- 8. mušketýrská rota: složená z 2 mušketýrských čet
-- 9. mušketýrská rota: složená z 2 mušketýrských čet
4. rezervní batalion
-- 1. rekrutská rota: složená z 2 rekrutských čet
-- 2. rekrutská rota: složená z 2 rekrutských čet
-- 3. rekrutská rota: složená z 2 rekrutských čet

Batalion se tedy organizačně dělí na čtyři roty (Рота – Rota), každá rota se poté dělí na dvě čety (Взводъ, Взвод - Vzvod).

Taktické členění je složitější, od půlbatalionu (Полубаталіонъ, Полубатальон - polubataljon), který se skládá se dvou divizionů (Дивизионъ, Дивизион – divizion - neplést s divizí), které obsahují opět dvě čety, které dále můžeme dělit na půlčety (Полувзводъ, Полувзвод - poluvzvod, ale také jednotka vzdálenost pro rozestupy při formování kolony o šíři čety), sekce (Отдѣленіе, Отделение – Otdělenije)(5) a zástupy (Рядъ, Ряд - rjad, čili řada, ale zůstaňme u obecně používaného zástupu).

Předpis 1811 také rozlišuje v textu peloton (Плутонгъ, Плутонг - plutong, z polského “plutonu” a francouzského “peloton”) a vzvod, ale v naprosté většině případů jde o jednu a tutéž administrativní a taktickou jednotku, tedy vzvod.

Rozdíl mezi rotou a divizionem je v řazení v bitevní sestavě (Боевой порядокъ, Боевой порядок, Bajevoj parjadok, tedy batalion zformován do řady o třech zástupech). Při pohledu na pěchotní batalion ze zadní sféry (batalion je k nám zády), je na pravé straně bitevní sestavy granátnická četa granátnické roty a vlevo od ní první mušketýrská četa. Tyto dvě čety formují první divizion. Zatímco granátnickou rotu formuje granátnická a ostrostřelecká četa a to i přesno že se jedná o křídelní čety, tedy 1. a 8. batalionu v bitevní sestavě. Víc vám ale napoví připojený obrázek.

Ale aby to nebylo jednoduché, při evoluci z bojové sestavy do některých z mnoha druhů kolon, které ruská pěchota používala (po vzoru té francouzské), v tomto případě tedy kolony formované na střed o šíři dvou čet, je v čele (nebo naopak na samém konci kolony) granátnická rota a batalion se formuje po rotách. Respektive, mnohem jednoduší a také taktické správnější je říct, že veškeré evoluce se provádí po četách, tak jak je potřeba v dané situaci.

První batalion pluku v bitevní sestavě

Prapor šefa pluku stojící v bitevní sestavě pluku vpravo, bude vypadat takto (v závorce číslo čety):

Ostro/1Gren(8) - junior/1Mus(7) - junior/2Mus(6) - junior/3Mus(5) - senior/3Mus(4) - senior/2Mus(3) - senior/1Mus(2) - Gran/1Gran(1)

Kde 1Gren je označení granátnické roty, 1-3Mus pak označení mušketýrských rot.

Označovali bychom je také podle "vzvodu"/čety takto: 8. - 7. - 6. - 5. - 4. - 3. - 2. - 1.
Nebo bychom je označovali také podle divizionu takto: 4. - 3. - 2. - 1.

Takže například mladší četa 3. mušketýrské roty by byla 5. četou formovaného praporu. Také to bude pravá četa 3. divize.

Vzvod v bojové formaci by měl obsahovat maximum 25 zástupů, ale obvyklé bylo 24 (576 řadových vojákův batalionu)(6). Při 12 zástupech (288 řadových vojáků) je nařízeno stáhnout batalion a poslat ho na reorganizaci, nejdříve alespoň na 18 zástupů a až poté na plné bitevní stavy, tedy na 24 zástupů. 

Síla pluku v mužstvu je tedy:

1. batalion šéfa pluku = 700 mužů a 24 bubeníků a hudebníků
2. záložní batalion = 700 mužů a 15 bubeníků a hudebníků
3. batalion velitele pluku = 700 mužů a 15 bubeníků a hudebníků

 Zdroje se lehce rozcházejí, zda 209, nebo 208 zástupů celkem. Vždy to bude 192 zástupů s mušketou (24*8), 7 zástupů stráže standarty a 8-9 poddůstojníků, či důstojníků. Myslivecký pluk má o 4 zástupy bez muškety méně, protože sice má stráž standarty (i když samotnou standartu nemá), ale nemá 4 vlajkové zástupy, které v batalionech těžké pěchoty rozšiřují stráž standarty (o 3 zástupech). Nicméně vlajkové zástupy jsou vyzbrojeny mušketou, žádné halapartny, 

 Rozestupy mezi zástupy byly povoleny na 1 aršin, tedy 71cm (28 anglických palců). Odstup mezi řadami se počítal mezi zády, nebo tornou vojáka v prvním řadu a hrudí vojáka v druhém řadu a měřil poloviční vzdálenost co rozestupy - tedy 35.5 cm, ½ aršinu, či 14 palců, jak chcete. Aršin (аршинъ – krok) reprezentuje standardizovanou délku kroku – v angličtině pace.

Jednoduchou kalkulací dojdeme k tomu, že ruský batalion v bitevní sestavě teoreticky zabírá 143 metrů, což je méně než francouzské, nebo britské bataliony. Jenže pak přichází všeobecný bitevní bordel a je to jinak. Ruští důstojníci preferovali to, aby pluky zachovávali spíše šíři čela, než hloubku, proto se spíše ponechávali mezery ve třetím řadu (třeba třetina, možná polovina vojínů), než že by se odebíralo z křídel čet.

Pokud chcete přesnou organizační strukturu, odkazuji vás na stránky Jonathana Gingeriche https://kiver.000webhostapp.com/allfacings.html, kde naleznete podrobnější informace o ruské armádě.

(1) 22.2.1811 byly všechny mušketýrské pluky přejmenovány na pěchotní pluky, zůstaly jim ale mušketýrské roty a čety

(2) častou chybou wargamingových pravidel je nazývat myslivecké granátníky po francouzském vzoru jako karabiníky. Není tomu tak

(3) V tomto díle jsem se snažil srovnat názvosloví s českým překladem předpisu „Réglement concernant l’exercise et les manoeuvres de l‘ infanterie z roku 1791“ v překladu Jakuba Samka z roku 2006. Proto jsem se rozhodl zaměnit (a zpětně zaměnit i v předchozích dílech termín „batalion majitele pluku“ za „batalion šéfa pluku“. Nicméně není šéf jako chief, nelze moderně spojovat šéfa s anglickým termínem Commander in Chief (CIC), pro to používá ruština (a i čeština) termín náčelník.

(4) 2. granátnické rota je vyvedena do svodných granátnických batalionů, o nich příště.

(5) pro wargamery, sekce zahrnuje 4-6 zástupů, jelikož batalion je formován do třech řadů znamená to, že každá sekce má 12-18 vojáků. Celá řada wargamingových her pracuje s podobným číslem

((6) voják (Солдатъ, Солдат – soldat) je obecné označení pro mužstvo, od odvedence se liší tím, že má uniformu a je přidělen k pluku. Termín рядовой – rjadovoj reprezentuje muže, kteří vyplňují řady. Asi nejlépe přeložitelné jako vojín. Protože jinak se vojáci označují dle funkčního zařazení: гренадер, стрелок, егерь, фузелер, ушкетер – granátník, ostrostřelec, myslivec, fyzilír a mušketýr.

Tabulka 1: Pluky těžké pěchoty dle seniority, jejich standardy a jejich výzbroj. 

Omluvte, že tabulky jsou zatím v angličtině, pro anglickou verzi článku


* Azovskii Regiment - Chef (white) flag of the M1803, coloured 3 flags of the M1803 (all 1803 flags had white flagpole) and 2 flags of the M1797 with straw flagpole

** Vyrogskii Regiment - Chef (white) flag of the M1797, coloured 3 flags of the M1797 and 2 flags of the M1803

*** Dnieprovskii Regiment - Chef (white) flag of the M1797, coloured 3 flags of the M1797 and 2 flags of the M1803

**** Kostromskiii Regiment had only one flag of 1803 pattern, all others was lost at 1807 during battle of Gofa

5* Litovskii Musketeer Regiment was reformed to 33rd Jager Regiment on 1810. Litovskii Infantry Regiment was formed from garrison regiments and battalions on 1811  and recieved musketeer pattern flag M1803 of paternal Sveaborg Garrison Regiment

"6* Narvskii Infantry Regiment - Chef (white) flag of 1803, coloured 4 flags of 1803 and 1 flag of 1797

white."

Reformed Garrison Regiments

Voronezhskii Musketeer Regiment was reformed to 37th Jager Regiment on 1810. Voronezhskii Infantry Regiment was formed from garrison regiments and battalions on 1811 and recieved garrison pattern 1800 Finland Inspectorate Flag, Coffee flagpole

Podoskii Musketeer Regiment was reformed to 36th Jager Regiment on 1810. Podolskii Infantry Regiment  was formed from garrison regiments and battalions on 1811 and recieved garrison pattern 1800 Finland Inspectorate Flag, Coffee flagpole

Bryanskii Musketeer Regiment was reformed to 39th Jager Regiment on 1810.  BryanskiiInfantry Regiment  was formed from garrison regiments and battalions on 1811 and recieved flags from Aland Garrison Regiment and GaygudskiiGarrison Battalion of 1800 Garrison Pattern

Estlandskii Musketeer Regiment was reformed to 42nd Jager Regiment on 1810.  Estlandskii Infantry Regiment  was formed from garrison regiments and battalions on 1811  and recieved flags of Pernau, Revel and Narva Garrison Regiment of 1800 Garrison pattern

Orlovskii Musketeer Regiment was reformed to 41st Jager Regiment on 1810.  Orlovskii Infantry Regiment  was formed from garrison regiments and battalions on 1811  and recieved flags of 1800 Garrison pattern Ukraine inspectorate flag

Velikolutski Musketeer Regiment was reformed to 44th Jager Regiment on 1810.  Velikolutski Infantry Regiment  was formed from garrison regiments and battalions on 1811  and recieved flags of Dimitrievskii, Taganrogskii and Kerch-Yenikalskii Garrison Regiments of 1800 Garrison pattern

Saratovskii Musketeer Regiment was reformed to 46th Jager Regiment on 1810.  Saratovskii Infantry Regiment  was formed from garrison regiments and battalions on 1811  and recieved flags of Khotyn, Voronezh, Perm and Bender Garrison Regiments of 1800 Garrison pattern

Galitskii Musketeer Regiment was reformed to 38th Jager Regiment on 1810.  Galitskii Infantry Regiment  was formed from garrison regiments and battalions on 1811  and recieved flags of Tambov, Tsaritsyno, Baku and Poti Garrison Regiments and battalions of 1800 Garrison pattern

Penzenskii Musketeer Regiment was reformed to 45th Jager Regiment on 1810. Penzenskii Infantry Regiment  was formed from garrison regiments and battalions on 1811  and recieved flags from Vilna, Dinaburg (formerly Mitau), Kymengorod (formerly Grodno) and Bobruiskii(formerly Minsk) of 1800 Garrison Pattern


Tabulka 2: Pluky a prapory námořní pěchoty dle seniority, jejich standardy a jejich výzbroj. 




Tabulka 3: Pluky lehké pěchoty dle seniority, jejich standardy a jejich výzbroj a výstroj. 


(1) předpokládám, že pluky které nemají označené bílé řemení mají standardní černé, ale u pluků, které byly nově zformovány z mušketýrských pluků (viz poznámky k Tabulce 1) mohou mít všechny bílé řemení. 

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky