Stavíme Napoleoniku - Rakousko - část 1.


Po dlouhém a bolestivém zvažování jsem se rozhodl, že mi chybí historika s vůní střelného prachu a krásnými uniformami. Musím přiznat, že nejsem fanouškem barvení více než stovky figurek, nechal jsem si tedy od zlého mlékaře Dalcora poradit (Já, jak za to já můžu? pozn. redaktora) a rozhodl jsem se pro Čáky a Bajonety (dále ČaB) (zda čáko, či čáka, to je oč tu běží, pozn, redaktora). Jelikož se vůbec nemám rád a rád si ubližuju barvením bílé, vybral jsem si za svou stranu Rakousko. Na ČaB člověk potřebuje jen pár figurek, takže jsem se rozhodl koupit jeden box pěchoty a jeden box jízdy. Což na začátek úplně stačí, jelikož se ČaB zabývá “malou válkou” tedy harcováním, přepady a průzkumem. No čím začít? nejdříve si rozhodněte, které roky chcete, aby vaše armáda reprezentovala, protože se jednotlivé uniformy liší. Nejmarkantnější rozdíly jsou u pěchotních helem, ale změny jsou i u jízdy. Nikdo vám (nejspíš) hlavu neutrhne (ačkoliv hejtu od Potana se nevyhnete) tak si o tom zkuste něco načíst. Např www.primaplana.cz nebo https://www.austerlitz.org/cz/ jsou dobré zdroje inspirace. Pro nějaký základní přehled tu jsou knihy od nechvalně známého vydavatelství Osprey, které však berte s rezervou, o čemž si řekneme v dalším díle.


Pěchota:

Rakousko má poměrně pestrý výběr pěchoty od fyzilírů po granátníky a to navíc z obou polovin monarchie, což se projevuje jak na výstroji, tak bojové kvalitě jednotek. Technicky můžeme jednotky dělit na pluky řadové pěchoty a  lehkou pěchotu (hraničářské regimenty, posádky pevností a myslivci). Dále se regimenty (i modely) liší podle toho, ze které části monarchie jsou rekrutováni  na “německé”, “maďarské”. Řadová pěchota ovšem neznamená pouze liniové formace, ale staví i harcovníky a setninu granátníků! 

 Pro začátek doporučuji koupit plastový box (německé)  pěchoty buď od Perry miniatures, nebo Victrix. Budeme mít doslova všechnu pěchotu, kterou na ČaB budeme potřebovat! Zatímco Perry nabízí 48  pěkně vylisovaných pěšáků v pochodové póze s velitelskou skupinou, Victrix nabízí stejný počet figurek ale o něco větší variabilitu póz a velitelem na koni i pěšky), za to si musíme vybrat, jestli chceme pěchotu do roku 1805 (helmy), od 1805 dál (čáky), granátníky nebo domobrance , kterýžto problém nám u Perry Miniatures odpadá (až na granátníky, ale prodává se kovová konverzní sada). Pokud chceme opravdu jeden box, spíš bych se přikláněl k Victrix, kvůli možnosti postavit si harcovníky (mám Perry a už dokupuji kováky). 

 


Co se lehké pěchoty týče, zbývají nám grenzen jednotky - rekrutované na balkáně a myslivci. Zde si musíme pomoci kovovými modely. Nicméně se domnívám, že na úplný začátek nebudou třeba :-). 

Nakonec zbývá zeměbrana, kterou můžeme postavit od obou výrobců, kde je navíc bonus velké barevné škály mezi jednotlivými pluky. A budeme jich hrát hodně… 

Tedy můžeme si odškrtnout kolonku důstojník a řadová pěchota. Nebo landwehr či granátníci. Nutno však uvažovat v míře realismu a zamyslet se zda půjdou granátníci bojovat o brod na řece atp. Ale je to jen hra a jistě Vám nikdo hlavu neutrhne. 


Jízda:

Jestli můžeme tvrdit, že jsou druhy pěchoty pestré u jízdy to platí dvojnásob! Uherská tradice stepních jezdců se promítá v jejich pestrém oblečení. Německá jízda je oproti nim poměrně strohá. Zde máme na výběr ze dvou boxů od Perry Miniatures - jeden pro německou jízdu a druhý pro uherskou. Z německé jízdy je možno postavit kyrysníky a dragouny, coby těžkou jízdu a  švališéry coby jízdu lehkou (nebo lehké dragouny kteří se krátce vyskytovali a vznikly spojením předchozích jízd a následně se opět rozdělili). Můžeme postavit 14 modelů včetně jízdního důstojníka. Z maďarského boxu můžeme postavit toliko 14 Husarů včetně důstojníka. Pokud tedy chceme hrát hulány, musíme opět kupovat kovové modely. Opět doporučuji použít zdravý rozum - kyrysníci a  dragouni jsou spíš jízda na bitevní pole, takže bych doporučil švališéry, husary  či hulány, kteří by se s úkoly malé války poprali lépe. 


Z herního hlediska:

Doma nám přistály dvě krabice radosti a co teď? Slepením důstojníků zajisté nic nezkazíme. 

Dále slepíme řadovou pěchotu (pochodující modely) a harcovníky (jiné pózy) Máme tedy 32 pěšáků řadových a 16 pěšáků “lehkých”. 2x důstojníka. Na všechny vojáky doporučuji 20 x 20 mm čtvercové podstavce. Tedy: 

  • 1x line infantry officer na koni 27
  • 2x 16 line infantry 320
  • 2x8 skirmish section 144
  • Light infantry officer 25
485 bodů

Zbývá nám 15 bodů, za které můžeme z jedné jednotky řadové pěchoty udělat veterány.

A to jsme se ani nedostali k jízdě. U jízdy doporučuji 25x50 mm podstavce. 


Jízdní důstojník je, jak již víme, za 27 bodů a 

A 2x 6 jezdců stojí 158 bodů, ovšem bez vylepšení. Máme-li tedy husary, dokupujeme vylepšení chvástalové, kdy přijdou o pistole zato jsou lepší šermíři za 20 bodů. U švališerů rozhodně vylepšení nekupujeme, neb mají autoři knihy chybu a chtěli by jim vnutit dřevce!

Takže směle kupovat a lepit, ať si můžeme zahrát!

A uvidíme se u dalšího dílu kde si povíme něco o barvení (až smočím štětec).

autor:Krw


Komentáře

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky