Německá pěchota WW2 v plastu

Dnešní figurkové okénko zaměřím na dva sety od Warlord Games. Waffen SS a Panzegrenadiers, které používám ke stavbě své pěchoty pro boje v okolí Salerna v roce 1943.Bohužel jsem začal stavět zmiňované armády dříve, než vyšel Afrika Corps set, který by byl v kombinaci s Waffen SS asi nejlepší pro stavu divize Hermann Goring v okolí Salerna. Nicméně nevadí.



Mám k dispozici sprue SS a granátníků a co teď s nimi? První co vidíme je variabilita póz, rukou a zbraní. Není problém postavit skopčáky podle tabulkové síly na bojiště celé války. Granátníci mají kromě čtyřech pušek 2xMP40, 1xPPŠ, 3xSTG44, 2xMG42, Panzerfaust 40 a 60. Zatímco v rámečku SS najdeme 4xSTG44, 2xMP40, 4xpušku, 1xMG42 a 2x Panzerfaust 60. Pokud dobře počítám. Což je teda spousta výzbroje, když vezmeme v potaz, že pěší četa v roce 43 má tabulkovou sílu 3xMG, 4xSMG, 18 pušek. Pancéřový granátníci mají o 1MG na družstvo více a o pušku méně. Samozřejmě s příchodem STG se tabulky mění, otázka je zda došlo k jejich naplnění, nicméně od začátku války až téměř do jejího konce se celá pěchotní taktika německé armády točí kolem kulometů. Čili v obou setech najdete dost kulometů na standardní výzbroj pěší a granátnické čety. U STG už to tak jisté není, ale opět opakuji, je otázka zda se vůbec povedlo tabulkové počty naplnit. A samozřejmě, druhý rozměr je, zda pro některé hry je tabulková jednotka vůbec reálnou věcí na herním stole.


Jak jsem zmínil, masivní plus je variabilita rukou, kitu, hlav a možných pozic. Panzergrenadiers mají na sprue 2 týpky ve stanu – jako tedy v zeltbahnu, což je celta složená a oblečená jako pončo používaná místo maskovacích „pláštěnek“, nebo převlečníků. Waffen SS má vojáky pouze v SS maskovacích převlečnících. Upozorňuji, že SS používá jiný typ maskovacích pláštěnek než Wehrmach a jdou zaměnit jen s celou řadou úprav. Pokud tedy chcete být počítač nýtů, jde použít Panzergrenadiers jako SS jak v polní šedi, tak v jejich maskovacích uniformách, ale SS nepoužijete na Wehrmach v pláštěnkách (bez nějakých větších, či menších úvah závisí na vašem historickém autismu).

Výhoda výsadkovo-tankové divize Hermann Göring je, že měla tak neuvěřitelnou směs uniforem (aspoň v roce 1943), že můžete použít všechny čtyři (letní) warlorďácké  plastové sady od Tunisu po Anzio. Fallschirmjagery pro vybavení čet padákových myslivců (jen zbraně použijte z PzGrnd setu), SS protože fasoval SS smocky a Panzergrenadiers pro řadové uniformy pěchoty. Vybavení a uniformy Afrikakorpsu taky použijete, ale zaslouží si krátkou noticku. Vojáci divize HG používali uniformy Luftwaffe ne Wehrmachtu, ty měli jinou barvu (hnědou a ne olivovou) ale hlavně na přední straně stehna měla velikou kapsu. Vojáci v těchto uniformách jsou i na obrázcích ze Sicílie a Salerna.

Ron Volstadt pro Dragon: Hermann Göring Tunisia 1943

Ale zpátky k setům, teď ty nevýhody. Trochu historického autismu. Jako viděl jsem spousty fotek vojáků Německa za WW2 ale nepamatuji se, že bych našel vlněné ponožky norského typu. Waffen SS i PzGrnd mají prostě vlněné ponožky. Nevím, co tím chtěl skulpter říct, ale na mě to působí prostě rušivě. Jeden z mužů u PzGrnd má asi blůzu vz.44 ale ta má trochu jinak límec než je na modelu. Pouze jedna jediná helma na PzGrnd modelech má maskovací potah na helmu Wehrmachtu, zbytek je SS dvou vzorů. Druhá nevýhoda jsou proporce, modely jsou hodně nasvalené a vedle techniky vypadají lépe u 1/48, než 1/56 modelům. A vypadají trošičku jako árijské opice co se týče stavby lidského těla. A poslední věc, co mě teda vadí zdaleka nejvíce je to, že všechna těla mají předskulptěné sumky na zásobníky do pušek. Pokud tedy chcete dát jakékoliv jiné vybavení, čeká vás buď řezání a nesmírně složité poziciování jiného vybavení. Nebo dělání, že to nevidíte. Nechápu proč se Warlord rozhodl jít touto cestou – pravděpodobně proto, aby zjednodušil lepení modelů, ale podle mě je kit určený lidem co se chtějí dělat s plastovými panáčky, a pak je to jak rána mezi oči.


Škoda že minimum modelů střílí. Bohužel ani jedno MG, i když u PzGrnd se dá alespoň jedno solidně napozicovat do mířících rukou. Existuje fotka re-enactora který střílí z MG42 jak z pušky, případně podle mě by mělo jít (ale to jsem nezkoušel) složit modely tak, aby se kulomet opřel o rameno nabíječe. Zatímco v PzGrnd máme miniaturu rytířského kříže, ani jeden z MG nemá zásobník. Proč je ve sprue, místo třeba zásobníků, nebo vybavení prázdná bejska ví jen u Warlordů (pokud tyto Warlord bejsky se zvednutým okrajem máte, tak beru).

Mám model v této pozici. Vítězství "Cool" nad "Realitou"

Abych to uzavřel, ty sety jsou parádní a mohou směle konkurovat třeba nejnovějším Victrixům. Rozhodně předčí řadu kitů GW co se týče variability vybavení. Koupíte krabici a máte pěší četu s kompletním vybavením. A když koupíte dvě krabice, máte obrovské možnosti kitbashe a tvorby supportů. Především pro Chain of Command jsou tyhle krabice skvělé, protože hra je postavená na tabulkové síle a pěší četě, takže velmi jednoduše řečeno jedna krabice vám stačí na základní hru chain of command, dvě krabice na naprosto plnohodnotnou hru. Ale kdo by nechtěl Tigra, že jo?

Není tedy lepší a levnější varianty jak se pustit do královny bojů 2.sv.války – Německé pěchoty. Tedy je. Wargames Factory dělal německou pěchotu. Viděl jsem teda americká sprue, ta se mo celkem líbila, Němce nemůžu komentovat.

Dalcor



Komentáře

  1. Jinak proč "běhaj a nestřílej" je proto, že původní (teda furt koupitelný, není oop) německý univerzální "Heer box" byl JENOM střílecí a neměl v základu ani jednu "nestřílecí pózu" a WL na to měl hejt, že má dělat víc těch hejbopanáčků co nestřílej a že lidi chtějí ty "bity co jsou ruce už se zbraní- vznikly ty další sety, co to mají takhle.

    OdpovědětVymazat
  2. Což ten starej kit je i důvod, proč je tam ted nově gazilion těch zbraní - starý kit byl 25 vojáků na které bylo 15x karů, 3x G43 a 3x sniper K98, 6x MP40, 6xLMG(3 a 3 34/42)- so far, good. Ovšem jenom 3x faust a 3xstg na bednu a to prostě byl hejt a brekot - protože bud je nechceš hrát vůbec a nebo jich chceš víc než 3 na krabici...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky