Top List výrobců figurek podle Dalcora

Jestliže minule jsem představil nejoblíbenější designéry Wargamingových her, dneska (6.8.2020) představím moje nejoblíbenější figurkářské firmy, studia a skulptery v měřítku 28mm (1/56).

For English Text scroll down


TOP10



Reaper Miniaures, Cerwor Chep,
Gnome Shadowcaller, autor:

For English Scroll Down

Samozřejmě každý takový list je ukázkou toho, co autor zrovna hraje, barví, co se mu líbí, co vyzkoušel a co ho nenaštvalo. Nicméně srovnat má oblíbená studia do jednoho seznamu je nesmírně složité a každou chvilku mě napadnou další firmy, které bych měl zařadit. Také je tu hledisko toho, co jsem ještě nevyzkoušel. Tteď třeba mi spadla čelist z modelů firmy Crann Tara a Fife&Drums na Sedmiletou válku  -SYW, ale ty jsem nikdy doma neměl, nepracoval s nimi a radši je ani nechci. U Napoleoniky jsem si říkal že jeden battalion bude stačit... 



Ale k věci, Avanpost jsou bezkonkurenčně nejlepší 28mm modely, jaké jsem kdy měl v ruce. Jak kovový tak resinový cast je absolutně bezchybný, žádné bublinky, otřepy, nedolitky nic. Do resinových forem u vytěráků, vlajek, nebo kopí dávají odlít drát, takže se ani resin nezlomí. Jejich směs je příjemná na práci, ale celkem flexibilní, čili modely nejsou superkřehké a jen tak neprasknou. Detaily jsou neuvěřitelné. Jen jediná chyba - jsou True Scale. Vedle Frontranku jsou jak děti, a i vedle ostatní tradiční Napoleoniky vypadají menší. Už jsem říkal, že ke kanónům dodávají soustružené hlavně? Totéž co o Avanpostu, se dá říct i o dvou dalších ruských firmách v seznamu. Tedy o VnV Miniatures, kteří se specializují na temný středověk a Klukva Miniatures. Druhá jmenovaná firma nabízí především modely inspirované PC a komixy. I měřítkově je to všehochuť, ale prostě ty modely jsou parádní! Mezi Rusy se nám vklínili dva Angličani. Claymore Casting se specializuje na Stoletou válku, především v období bitvy u Kresčaku. Jejich skulpty mají duši, mají přesah přes obyčejné wargamingové figurky a mají Jana Lucemburského. Neuvěřitelně nádherné modely na 14. století. Hasslefree, nebo chcete-li HFMinis těží z toho, že mají Keva Whitea, jehož skulpty a fantasie je prostě na úrovni. Skvělý cast, jak kovu, tak resinu, příjemné ceny a fantastické skulpty. Inspirace popkulturou (seriál Vikingové, Underworld, Star Wars a další). Fantastická řada Modern Troopers. 

Red Box Games, Nightwatch by Roman "Jarhead" Lappat 


Druhou půlku Top10 načíná Victrix. Dostal se do seznamu jako jediný výrobce čistě plastových setů na tvorbu wargamingových armád. Kdo ale měl v ruce jejich pozdní sety, jako jsou galové, kopiníci  Imperiální gardy, nebo vikingové mi dá za pravdu, že sem patří. Super skulpty s multipart modely s obrovskou variabilitou. Aenor Miniatures je one man show s nádhernými ručně dělanými skulpty s klasickou fantasy tématikou říznutou Black Moon Chronicles stylem. 

Forgotten Realms: The Crystal Shard, Larry Elmore via WOTC 

Dark Sword Male Barbarian with Warhammer
To je ale náhodička

Dark Sword a Reaper jsou záoceánské společnosti. Obě nabízí vizuál Dungeons and Dragons tak jak se měnil od druhé edice a Lerryho Elmorea, přes Lockwooda až k současným digitálním orgiím páté edice. Navíc Dark Sword má ve své produkci "skryté" klasické postavy jako hrdiny z Dragonlance, nebo družinku z Planiny ledového větru. Reaper a jeho gumáci - nebo-li Bones, mě moc nebereou, ale pro RPG je to fantastický produkt. Ale Reaper má hlavně série podle herního prostředí Pathfinder, a to je něco pro mě. Red Box Games ani nevím jestli funguje. další studio jednoho skulptera s klasickým fantasy vzhledem druhé edice ADnD. Neuvěřitelně detailní modely na miniaturní True28 měřítko. Opravdu se mi líbí. Kdybych něco měl sbírat, tak jsou to Red Box Games elfové a vše od Claymore Casting. 

Zvláštní zmínka

Zvláštní zmínku si zaslouží dvě společnosti. První je Frontrank Miniatures, ručné skulptěné modely, které mají pár let za sebou, ale mám od nich celou armádu a oblíbil jsem si je především proto, že se skvěle barví. Skulpty jsou dělaná na stavbu obrovské armády, pomáhají rychlému barvení, přesto si ponechávají všechny detaily.  Ano jsou to takové hrdinštějších 28mm, ale ne v GW steroidovém stylu. Prostě modely jsou nabušenější

Games Workshop, Alpha Legion, by Migs  


Samozřejmě musím zmínit Games Workshop. To že se mi nelíbí 90% jejich produkce a obecně tu firmu nemám rád, neznamená, že není třeba zmínit, že to jsou nejlepší plastové modely na trhu. Především Primaris Marines vypadají konečně tak jak měli mariňáci vypadat vždy. 

Ilyad Games, Sorceress, Roman "Jarhead" Lappat

Mrtvé společnosti

Bohužel seznam mrtvých společností by zabral hodně pozic v Top10 Listu, tak jen se slzou v oku vzpomínám na Rackham, Dragonlance řadu od Ral Partha (formy byly zničeny, firma funguje), AxFaction a Guild of Harmony a samozřejmě Ilyad Games.

A jak to máte vy?

English version

Every such list is mirror of the authors’ opinion and current influences and mood. Nevertheless my top list is the same for the several years, now some positions are threatened by Cran Tara. Also the list is of the 28mm (1/56 scale) only. And is limited by choice of models I ever have in my hands.

Avanpost leads the way by far. Those are the best models I ever lay my hands on in this scale. I would say that they are far better than some bigger 40mm or 54mm models. Excellent, very detailed, yet easy to paint models. The cast with almost no mold lines, no bubbles and clean.  Unbelievable good price for resin and acceptable price for metal. Do you know they cast metal rods to you flagpoles in resin?

Other Russians in the list is VnV Miniatures and Klukva. What Avanpost is for Napoleonics and TYW, the VNV is for Medieval. What has been said above about is valid also for VnV Miniatures. Klukva is more about fantasy, sci-fi, comics and PC game. But the cast is great. Actually the resin cast from Russia is way better anything I get on West (the others I go tis Brother Vinnie or  Signum Game)

Between the Russians are two British companies. HF Minis struggled with customer service for a time, however they have one huge advantage that of the Master Artist Kev White sculpting more than 90% of their production (others are for example Sylvain Quirion).

And Claymore Casting. They are there not for their sculpt of the King of Bohemia, just because their models are bloody awesome. Full of character, yet not caricatures like sometimes Foundry is. I love the poses, they are very dynamic and well...I like them very much.

Victrix is currently the best producer of plastic models apart from Games Workshop. I have had in my hands their late dark ages Vikings and Celts and the level of detail, and options how to build the models is above any other non-GW plastic producers. May be the Wargames Atlantic are very near to it.

Sylvain Quirion – Aenor – is sculptor, his little studio offers very nice models again with a nice selection of fantasy models. Again I prefer models of Characters.

Dark Sword and Reaper are big companies and as usual for big companies something is good, other is not so good. Both I my favourite thanks to the ties to the Dungeons and Dragons from Larry Elmore’s second edition with Todd Lockwood’s third to digital orgy fourth and fifth Edition of DnD. Reaper has Pathfinder, which is my current RPG of choice. Both offer wide selection of models for RPG and Wargame as well.

Red Box Games another one man show studio with true28 sized fantasy models, inspired by classic Sword and Sorcery. Excellent models. Tre is sculpting for Dark Sword and Reaper as well.

Special Category

I like Frontrank. 60% of my Russians are Frontrank. Why they are not on the list? Because they have other qualities then being the best out there.

Games Workshop. I don’t like the company, I don’t like their games, and I don’t like majority of their models, I don’t like their pricing policy. . Nevertheless their plastic models are best on the market. But are they really six time better then let’s say Victrix Vikings as the price suggests?

Rest in Peace Category

Illyad Games and Rackham would normally occupy TOP5 on the list. Both are death now. A lot of sculptors have their own studios, or work for other companies. A lot of companies are copying their style, but they were unique and I love them.

What is your, well at least top 5?

 

 

 


Komentáře

  1. What a fascinating perspective, especially as it's so different from my Top Ten for 2022. Indeed, I must confess to not knowing some of the companies you mention. I do though own a fair few HF and Rackham, but have yet to find the mojo to spur me on to painting them. My own Top Five are (1) Crooked Dice, (2) Games Workshop, (3) Warlord Games, (4) Encounter Terrain & (5) Battlefront Miniatures - a pretty consistent list from 2021 tbh.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky