Test of Honor Main Rules na první čtení

Mortal Gods, nový počin od Footsore Miniatures, kteří pod hlavičkou War Banner vydávají Gangs of Rome, má být hra z období post-Platajovského Řecka, postavená na systému Test of Honor od Warlord Games... Ještě jste se neztratili? Jestli jo, zkuste to znovu, je to docela chaos. 

A jelikož mě Mortal Gods zajímá, ani ne tak kvůli 300, ale pro skvělé knihy Davida Gemmela a Steve Pressfielda a také pro nádhernou prerelease figurku skulptěnou Stavrosem Zouliatiem, rozhodl jsem se podívat na základní (lite) pravidla Test of Honor (bavím se jen o Main Rules, ne o Battle Guide, viz dále v textu). 

Tahle hra mě nikdy nezaujala, především proto, že mám Ronin od OWG, který se trefil do mého vkusu, co se týče pravidel pro boj a Daisho, které povyšuje příběh nad pravidla. Nezaujal mě ani komixový vizuál, ani figurky a ani vlastně to, že při pohledu na starter máte pocit, že kupujete hru od FFG. Speciální kostky, tokeny, různé kartičky a tak., po nákupu šesti různých her od FFG, nevím, kam bych tokeny a kostky dřív házel. Naštěstí tyhle tokeny neznečišťují herní stůl, což je věc, kterou kvituji s povděkem.

Co se týče modelů, tak plastové ex Wargames Factory figurky jsou, no řekněme, divné a kovové jsou v kontextu toho, že mám armádu od Zenith a Steelfist taky o krok, či dva pozadu. 


Od pravidel jsem teda nic nečekal, o to větší mě čekalo překvapení. Pravidla mají 16 stran a přinášejí takovou hezkou jednohubku na pozdní, popracovní odpoledne. Jelikož se hru nechystám hrát, řekněme si, co od pravidel můžeme čekat. Hra má střídavou aktivaci, ovšem nemůžete se sami rozhodnout, co aktivujete a velký bonus navíc – nemá lineármí délku kola. Prostě sestavíte armádu na body, z toho sečtete celkový počet akcí, které mohou modely provézt. Převedete na odpovídající počet žetonů (commoner, samurai) a hodíte je do pytlíku, společně se třemi žetony osudu. Hráči se střídají v tahání žetonů naslepo a podle typu žetonu provádějí akce na modelech. Hráč, který vytáhne třetí žeton osudu, ukončí kolo a v dalším kole táhne jako první. Nicméně pokud třeba samurai nevyužil ještě všechny své akce, může se v boji rozhodnout uskočit, nebo blokovat útok tím, že vytáhne ještě neaktivovaný samurajský žeton. Běžné vojáky můžete hrát buď samostatně, nebo ve skupinách po třech, kdy sice stále mají jen jednu aktivaci, ale k ní mají bonusy na morálku a na sílu.

Zbytek základních pravidel, už tak zajímavý není, akce jsou různé druhy pohybu a samozřejmě boje. A boj je o jednoduchém házení kostkou, kdy na speciálních kostkách vyhodnocujete, jak se vám daří. Nejdřív hodíte na zásah, oponent může reagovat dalším hodem na blokování útoku (pouze pokud ještě nevyužil všechny své akce, nebo pokud postupoval opatrně), pokud uspějete v hodu na zásah, oponent váš útok neblokoval, pak házíte, jak moc zraníte. Pokud uspějete v hodu (tj alespoň 3 úspěchy na kostce) pak je nepřátelský model mrkev. Pokud neuspějete, pak získá zranění a to vám v dalším kole přidává +1 kostku k hodu na zranění. Jakmile model umře, ostatní modely z jeho warbandy si hází Test of Honor, zda neutečou. Jenže to jsou jen základní pravidla, součástí Starteru je ještě Battle Guide, ve kterém jsou popsány, jak se používají rozšířená pravidla jako je čest, nebo dovednosti – skilly. Až tady začíná ta pravá sranda.


Bohužel starter nemám, takže více než základní pravidla hodnotit nemůžu, ostatně na ně si udělejte názor sám. Mě osobně tento herní, nebo chcete-li obchodní model, moc neoslovuje. Nevím do jaké míry je u jinak velmi klientsky přívětivých produktů Warlordů zaveden režim nakupování expanzí pro silné skilly (Autothrusters na StarViper anyone?) a do jaké míry se jedná o deckbuildingovou hru. Na to použijte mocné Google Fu. Základní pravidla jsou příjemná. Na japonskem orientované hraní mě neutáhnou (Ronin FTW a taky proto že už japonskou armádu mám, ale pro ToH potřebujete expanze kvůli skillům), nicméně jsou příjemným překvapením směrem k očekávanámu Mortal Gods. Uvidíme jak se s tím Warbanner/Footsore popere. Koneckonců jsme zjistili, že renesanční pravidla En Garde lze použít jak na Dark Ages, tak i na Napoleoniku, jen s minimálním twistem ve vybavení. A tak je tu vždy možnost inspirovat se Assassin Creed Odyssey a ty nádherné figurky Stavrose Zouliatise a Victrix můžu použít i jinak. 




Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky