10 Otázek - Ohněm a mečem

V dnešním díle seriálu 10 otázek se pobavíme s ExEFXem o hře By fire nad sword (Ohněm a mečem).

 


Otázka první: Můžeš nám jednoduše, a co nejvýstižněji popsat hru o které se dnes bavíme?
Dnes se budeme bavit o polské hře By fire and sword. Jedná se o historickou regimentovou wargame zasazenou do 17. století. Snaží se do hry přenášet události odehrávající se tehdejších převážně středoevropských a východoevropských bojištích.  Hra používá modely v měřítku 15 mm a 10ti stěnné kostky. Trochu nezvykle se vše měří v centimetrech. Samotná hra se dá hrát ve třech různých módech. Skirmish vypráví příběhy menších šarvátek, kdy obě strany řeší pouze taktickou stránku bitvy. Divize nám naopak předvede velkou bitvu v plné parádě, kromě bojiště tak musí člověk řešit zásobování, posloupnosti velení a podobné věci. Posledním herním módem je Task Force, který se objevil až koncem roku 2017, jde o jakýsi střední stupeň mezi Skirmishem a Divizí. 

Otázka druhá: Můžeš nám nastínit, do jakého herního prostředí je hra zasazena, případně o jaké historické éře se bavíme?
Hra je zasazena do druhé poloviny 17. století. S literárním dílem Henryka Sienkiewicze nesdílí jen název ale i svůj historický setting. Vše se tedy točí okolo Polsko-litevské unie, jejím bojem s Turky, vnitřními rozbroji jako bylo třeba povstání Bohdana Chmelnického, a taky následným vpádem Švédů do země. Ve hře tak máte na výběr z mnoha různých stran, za které můžete hrát. Kromě těch velkých jako jsou Svatá říše římská, Švédské království, Osmanská říši, Království polské a Velkoknížectví litevské tu najdete i svobodné město Gdaňsk, Krymský chanát, Sedmihradské knížectví a ještě několik dalších.
Via Anatoli's Game Room
Otázka třetí: Za jakou frakci hraješ ve hře, řekni nám něco o svojí armádě?
Já hraju za Osmanskou říši. Turci mají hodně mobilní armádu plnou lehké jízdy, jádro armády pak tvoří středně těžká jízda Sipáhijů. Bohužel, turecké jednotky nejsou příliš disciplinované, a tak na dobře vycvičené evropské oddíly většinou potřebuju nějaké to přečíslení. Výjimkou jsou samozřejmě kvalitně vycvičení Janičáři, kteří z boje neutíkají, a řady nepřátel dokáží pročistit ze značné dálky.

Otázka čtvrtá: Proč hraješ právě tuhle hru a jak si se k ní dostal?
S jedním kamarádem jsme uvažovali o nějaké historické hře, chtěli jsme hrát vetší bitvy, a tak jsme sháněli menší měřítko než 28mm. Narazili jsme na hodně napoleoniky, ale ta už je na mě moc moderní, chtěl jsem něco staršího. Nakonec jsme objevili By fire and sword a řekli si, že to je to pravé a objednali první modely😊.

Foto: ExEFX
Otázka pátá: Kdybys měl hru doporučit někomu, kdo jí nezná (což právě děláš), jakým způsobem bys to udělal?
Přiznám se, že v propagování her asi nejsem moc dobrý, protože v tomto směru nepozoruju přílišné úspěchy 😊. Každopádně si hru rád s každým zájemcem zahraju. Pokud má člověk rád historii a kouká po něčem ne příliš tradičním může ho By fire and sword zaujmout. Jiných her z období druhé poloviny 17. století jsem moc neviděl, napadá mě jen Field of Glory Renaissance.

Otázka šestá: Jaké mechaniky bys vypíchl jako přednost hry?
Na hře mě asi nejvíc baví způsob udílení rozkazů. Před první aktivací se můžou jednotkám udílet nové rozkazy, k tomu slouží Command pointy, které má každý velitel. Nicméně daná jednotka musí být v určité vzdálenosti od velitele. Často se tak může stát, že potřebujete, aby jízda nachargovala nepřítele, ale v blízkosti není žádný velitel, který by jim daný rozkaz dal. Tak tam ta jízda bezradně stojí, kouká a maximálně opětuje palbu.

Další věc, která se mi na hře líbí, je dvoufázový boj z blízka. Strany se spolu utkají, podle výsledku jedna ustoupí a druhá ji pronásleduje, potom proběhne druhé kolo jatek, na morálce pak záleží, jestli poražený vezme do zaječích nebo se pouze organizovaně stáhne.


Otázka sedmá: Jaké mechaniky bys vypíchl jako negativum hry?
Na hře mi trochu vádí vyhodnocování morálky, Turci na tom s morálkou nejsou většinou moc dobře, a tak se stává, že z prohraných bojů hodně utíkám. Nedávno jsme ale zjistili, že jsme toto pravidlo nehráli úplně dobře, takže uvidím, co přinesou další bitvy.

Dále mi příliš nesedí pravidla, tedy způsob jakým jsou napsaná. Nejsem příliš dobrý angličtinář, a tak jsem některé pasáže dokázal pochopit úplně opačným způsobem, než se mají hrát. 

Otázka osmá: Jak dlouho trvá jedna běžná hra?
Záleží na zvoleném typu hry. U klasického skirmishe se běžná hra hraje okolo 120 minut. Samozřejmě záleží na velikostech armád. 

Foto: ExEFX
Otázka devátá: Existuje česká komunita, jak je velká a jak se dá kontaktovat?
Foto: ExEFX
Existuje malá pražská komunita o velikosti tří aktivních lidí, scházíme se hlavně v Tomových hrát nebo Ogřím doupěti. Pak se zde najdou ještě dva další hráči, kteří ale hrají s jinými modely v měřítku 20 mm. Kontaktovat nás lze nejlépe na Facebooku, máme vlastní skupinu s názvem By Fire and Sword - Wargame CZ.

Otázka desátá: Pořádají se nějaké eventy, nebo turnaje?
 U nás se bohužel žádné turnaje, případně jiné akce, nepořádají. Jsme na to příliš malá komunita a asi nikdo z nás nemá větší ambice se pouštět do pořádání čehokoliv. Každý z nás má jiné hry, kterým věnuje o trochu více času než By fire and sword. Tedy ne že by si to hra nezasloužila, ale spíš nám to zatím takhle stačí. 

V Polsku se každý rok pořádá světové mistrovství, kterého se pravidelně účastní okolo 60 hráčů, takže si myslím, že hra ve světe úspěch má. Pokud by se jí ujal nějaký český obchod, je možné, že by se vytvořila dost velká základna hráčů pro pořádání turnajů. Na druhou stranu nevím, jestli má historická wargame šanci v Čechách nějak více uspět. Historických her je nepřeberné množství a každý chce hrát to, co mu vyhovuje nevíce. 


Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky