10 Otázek - Kings of War

V dnešním díle seriálu 10 otázek se pobavíme s Džurem o hře Kings of War


Otázka první: Můžeš nám jednoduše, a co nejvýstižněji popsat hru o které se dnes bavíme?
Kings of War je regimentální wargame, která simuluje bitvu na úrovni armád. Nepracuje s jednotlivými bojovníky, ale operuje s celými jednotkami.

Otázka druhá: Můžeš nám nastínit, do jakého herního prostředí je hra zasazena, případně o jaké historické éře se bavíme?
Originální setting tvůrců je vcelku generické fantasy a základní frakce s drobnými odlišnostmi odpovídají starému Warhammeru: Fantasy Battles, nicméně sami autoři zdůrazňují, že setting a vzhled jednotek není důležitý, pokud je jasné, co která jednotka představuje a její podstavec odpovídá pravidlům. Dají se proto potkat jak originální armády od firmy Mantic, tak armády z Warhammeru, až po armády složené z historických modelů.


Otázka třetí: Za jakou frakci hraješ ve hře, řekni nám něco o svojí armádě?
V současnosti mám dvě armády, lidskou, která je složená z historických modelů od Perry Miniatures a je vyladěná do vzhledu papežské armády konce 15. století bez fantasy prvků (např. místo čarodějů používám modely kardinálů a podobně), druhá armáda je pak armáda „temných“ nebo „chaosových“ trpaslíků a je složená z originálních modelů od vydavatele hry Mantic Games. Obě armády mám schválně složené tak, aby jejich herní styl byl co nejvíce odlišný.

Otázka čtvrtá: Proč hraješ právě tuhle hru a jak si se k ní dostal?
Kings of War byla vlastně první skutečný wargaming, který jsem hrál a dostal jsem se k ní docela náhodou přes nějakou diskuzi na internetu. Zjistil jsem pak, že ji hraje můj starý kamarád a oslovil jsem komunituna Hofylandu, kde mě kluci pozvali si hru zkusit.


Proč zrovna Kings of War? Má relativně jednoduchá pravidla s minimem vyjímek, takže není složité se ji naučit, přesto je při samotném hraní dostatečně komplexní. Náhoda v ní hraje velmi podružnou roli a dobré hody vám absenci taktiky nezachrání. Zároveň to není hra o kombech nebo složitém army buildingu. Nechci tím říct, že se dá vyhrát s jakoukoliv armádou, ale je velmi dobře vybalancovaná a neexistují „auto-win“ listy nebo nepoužitelné armády. 

A poslední velkou výhodou je volnost co se týče vizuálu vaší armády, kdy si armádu opravdu můžu udělat z takových modelů, které se mi líbí.

Otázka pátá: Kdybys měl hru doporučit někomu, kdo jí nezná (což právě děláš), jakým způsobem bys to udělal?
Pokud někdo chce zkusit dobře vyladěnou kompetitivní hru, kde nerozhoduje náhoda, ale taktický um, a zároveň nechce být svázán rigidními pravidly pro vzhled jednotek, tak je Kings of War skvělá volba. Stejně tak, když chce opravdu zažít boj, kde jsou hlavní hrdinové velké jednotky a ne přesílení superhrdinové, kteří pobíjejí obyčejné pěšáky po stovkách.



Otázka šestá: Jaké mechaniky bys vypíchl jako přednost hry?
Hra má velmi dobře vyladěné mechaniky pro manevrování, které je ostatně jádrem hry – chytré pohyby po bojišti a vzájemná kooperace vyhrává bitvy, ne házení kostkami.
Dále je velmi chytře vymyšleno skórování v bitvách, které nutí člověka opravdu pracovat s jednotkami, nikoliv osamělými superhrdiny.

Otázka sedmá: Jaké mechaniky bys vypíchl jako negativum hry?
Těžko říct. Z mého pohledu tam není žádná zející díra, navíc Rules Comittee této hry každoročně vydává turnajovou příručku, kde postupně ladí zbývající boty. Hodně hráčů si pak stěžuje na mechaniku hadích očí u hodu na nerv test (tj. Morálka jednotky, která tu nahrazuje klasické hitpointy), která znamená automatickou prohru tohoto testu, ale nemyslím si, že by měla až tak zásadní vliv. Je to prostě prvek náhody, s kterým člověk musí počítat – ostatně na skutečném bojišti často také rozhodne náhoda.


Otázka osmá: Jak dlouho trvá jedna běžná hra?
Turnajový standard časované hry je 75 min na stranu, čili něco přes dvě hodiny čistého času, ale hra je většinou rozhodnutá podstatně dříve. Přátelské hry pak vycházejí také okolo dvou až tří hodin, podle velikosti bitvy a ukecanosti hráčů.

Otázka devátá: Existuje česká komunita, jak je velká a jak se dá kontaktovat?
Ano, komunita existuje a neustále se rozrůstá. Momentálně máme zástupce prakticky po celé republice, a na turnaje nám pomalu začínají přijíždět i hráči z Polska nebo Anglie. 
Nejjednoduší způsob jak nás kontaktovat je klub Kings of War na Hofylandu nebo Kings of War Czech/Slovak Republic na Facebooku.

Otázka desátá: Pořádají se nějaké eventy, nebo turnaje?
Pravidelně se pořádají turnaje v Praze, Brně a Napajedlích, a pak různé další akce po republice. Přesný kalendář se pak dá najít na facebookových stránkách nebo Hofylandu.


Foto: Dzuro




Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky