Začínáme s… Wargamingovým Modelařením, díl 1., Nářadí

Ještě než začnu psát tento článek, poprosím vás o pomoc. Je spousta věcí, na které určitě zapomenu, či dělám jinak než ostatní. Prosím komentujte, přidávejte své poznatky a nápady, případně věci, na které jsem zapomněl a které považujete za skvělé. Ano na webu a v různých modelářských knihách je spousta článků o tom jaké nářadí, co potřebujete a podobně, ale málo v češtině a pokud budeme společně přidávat nápady, vznikne zajímavá encyklopedie. O barvení bylo napsáno i česky spousta, k tomu se moc vracet nebudu.

Kvalitní nářadí je alfou a omegou (I am Alpharius) modeláře. Bez něho se neobejdeme, stejně jako bez větrané místnosti, pevného stolu a zářivky, či ledky s bílým, či modrým světlem.

Začnu bez obálky. Pokud nejste zazobaný, nemáte úchylku na placení „značky“, nebo úlitbu na designové věci, či nemáte potřebu i nářadím podporovat FLGS, pak není třeba kupovat nářadí od Games Workshop. Přijde mi dost drahý. A nedostane nic, co nedostanete jinde. Kvalitu neposoudím, protože je nepoužívám.

Skalpel

Pořiďte si skalpel, například Artur Model Centrum nabízí skalpel za pár korun a čepelky koupíte za stovku. Dají se měnit, dají se dát různé tvary a pomůže vám to se začišťováním a odstraňováním otřepů a výrobních linií. Skalpel je téměř totéž jako modelářský nůž
Nůž na koberce
Ten má tvrdší čepele než skalpel. Kupte si kvalitní s kovovou vodící linkou čepele (například ten z OBI) a určitě s pojistkou na vysunování a zasunování čepelí

Pilka

Potřebujete aspoň dvě, minimálně jednu řezací na velké věci, resin a podobně a pak asi nejlepší modelářskou věc vyráběnou v Čechách…žiletkovou pilku od JLC. Na větší věci používám pilku Tamiya – de facto jsou to jiné čepele k modelářskému noži. Kdo hodně dělá s terény, či resinem, nechť si pořídí opravdu masivní, ale tenké modelářské pily. Ty Tamiyácké mají ohebné čepele a řezání větších věcí je nic moc. Žiletková pilka je ultratenká a tedy z řezaného modelu ubírá nejméně materiálu. Ovšem má sklony praskat při zkroucení, takže mějte doma vždy v zásobě náhradní čepelky. 

Nůžky

Malé lékařské nůžky (nebo nůžky z manikúry) s rovnou čepelí potřebujete na obtisky, nebo na vystřihování modelů z rámečku. Velké nůžky se taky hodí. Mimochodem, doporučuji si pořídit opravdu vlastní a ne si půjčovat rodinné z domácnosti. Nůžky mají sklon získat postupem času vlastní maskování od barev, či lepidla…Aspoň já takhle mámě zrušil tři manikúry

Kleště

Menší štípačky na vystřihování modelů z rámečku. Pro jistotu opakuji:

MODELY Z RÁMEČKŮ NEVYLAMUJEME, BUĎ VYSTŘIHNEME, NEBO VYŘÍZNEME.

Důvod je ten, že můžete vylomit i kus modelu a pak jste v pytli. Pokud nemáte tmel…

Tmel

Když jsme u tmelu. Green Stuff se velmi těžce brousí (nejen GW) protože nevytvrdne. Některé tmely při vysychání zase ztrácejí objem a vypadnou ze spár. Tady je to o osobním vkusu a hledání. Já používám 3-4 podle toho co dělám. Green Stuff, šedožlutý Miliput, Tamiya Putty, Magic Sculpt, FIMO a další. Každý na něco jiného. Obecně hodně modelářů na tmelení spár používá právě Tamiya Putty a na doskulptění Green Stuff, Magic Putty Tamiya Putty a další.

Mokrá paleta

Jakýkoliv tácek, do kterého dáte buď kuchyňskou mechovou stěrku, nebo papírové utěrky, napustíte vodou a na vrch pečící papír. Na to dáte barvu, která saje vlhkost a nevyschne, navíc se na tom dobře míchá.

Kelímky

…na vodu, třeba
Zátiší s bordelem na stole, špatným štětcem, dobrou paletou
 a "držákem" na barvení helem za pomoci lepící hmoty a párátek.
špatné foto: Dalcor

Špejle

…nebo párátka, na míchání barev, ale i na to abyste na čem měli barvit hlavy…

Řezací podložka

Protože se na ní dobře řezá, a dále velkou podložku (já používám plastová prostírání), kterou si dáte přes regulérní stůl… Jinak brzy umře. Ten stůl. A pak vy, protože vás zabije manželka…nebo matka.

Pinzeta

Stačí jedna, víc není na škodu. Všude se prsty nedostanete no.

Broušeníčko

…to je moje pošušňáníčko… OK to se prostě rýmuje, ale je to blbý. Brusné papíry různých hrubostí, jehlové i větší pilníky různých velikostí a tvarů. Díky za nehtová studia, díky tomu máme spousty pilníků různých hrubostí z jedné i druhé strany. Samozřejmě modelářská bruska pomůže.

Pořádek

Na stole si udržujte pořádek!  K tomu slouží pořadače na barvy (Ogří doupě), pořadače na bity, na nářadí (například výplně zásuvek prodávané v Ikee jsou dobrý pomocník)

Uspořádané barvy. Ten bordel pod tím si nepřejte vidět. Foto: Dalcor

Zubní kartáček

Hodí se při odbarvování, dočišťování modelu po řezání (především resinu). Prosím vás, nepoužívejte ten, se kterým si čistíte zuby (US disclaimer, znáte to)!

Rouška, či dýchací maska

Kdykoliv něco brousíte, či řežete (platí především pro resin) tak jí používejte! Není to známka slabosti. Ani punku.

Lepící hmota

White Tack (TESCO), FABER TIC-TAC, a podobně. Jedná se o hmotu podobnou modelíně lepící ze všech stran. Používá se k řadě věcí, k zakrytí kamuflážních polí, kontrole sestavení modelu, nebo k fixování figurky na barvícím stojánku.

Barvící stojánek

Nebo jak bych to nazval. Prostě něco, na čem bude držet figurka zatímco jí budeme barvit, nebo připravovat bejsku. Důvod je ten že nízké wargamingové bejsky jsou menší než naše ulepené, zpocené prsty a než je model fixován lakem, budete si stále strhávat barvu. Použijte specializovaný výrobek, nebo korkovou, či PET zátku s Lepící hmotou.

Fén (Vysoušeč vlasů)

Malý cestovní fén. Když dáváte vrstvu za vrstvou naředěné barvy, tak vám to výrazně urychlí práci

Minivrtáčky

Na vrtání hlavní, pinování, zaschlého sekundového lepidla v nálevce...Modelářský elektrický vrtáček výhodou

Vázací drát

Na pinování, prorážení zaschlého lepidla, nebo barvy v jehlé, či nálevce...





 Příště něco o barvách, chemii a lepidlech



Komentáře

  1. Nazdar, ačkoli mám elektrickou vrtačku tak sem si koupil ruční protože v tom má člověk větší cit. S elektrickou sem se takříkajíc snáze utnul.
    Pro mě na modelací stůl patří taky oboustranná TESA páska kterou chytám modely na stříkání na nějaký karton nebo i pro mailovací uchycení. Obvykle kombinací a tohoto a vyschlé Citadelky docílím držátka modelu. Další varianta jak si dělám držátko modelu je magnet. Poslední dobou většině modelů magnetuji podstavce (např snažěí transport na železné desce) a slouží mi to i při modelaření kdy to přichytím na velký magnet který použiju jako držátko. Překvapivě se to ani moc neprotáčí.

    Jinak dobrý článek!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky