X-Wing Retroturnaj v Hradci Králové – Jiron


20. 1. 2018 se v Hradci Králové uskutečnil turnaj ve hře X-Wing Miniature games, tentokrát zaměřený na tradiční lodě z prostředí Hvězdých Válek.

Omezení na lodě, které lze nasadit bylo přísné a musím přiznat, že vymyslet a postavit hned dva listy pro mě byl nemalý oříšek. Jsem totiž fanda Sequelové série (Síla se Probouzí + Poslední z Jediů + …) a drtivá většina mojí sbírky byla zakázaná. Bez půjčování jsem se neobešel. Hrálo se podle systému Hangar Bay, takže každý hráč měl připraveny dvě letky, ze kterých si mohl před každou hrou vybrat. Samozřejmě až poté co viděl letky soupeře.

Moje letky vypadali následovně:

Scum and Villainy

Boba Fett – Fearlessness, Dengar, Engine Upgrade

Dace Bonearm – Predator, Recon Specialist, Moldy Crow, Ion Cannon Turret

Kaa’to Lee’achos – no upgrades


Empire

Boba Fett – Predator, Recon Specialist, Engine Upgrade

Kath Scarlet – Predator, Gunner, Engine Upgrade


Ano, správně, ani jedna z mých letek není Rebelská a dokonce mám i Impérium. S letkou Scum jsem poměrně dlouho experimentoval a trénoval a osvědčila se. Musel jsem si půjčit pilota Z-95 Headhunteru ale otestováno bylo. Nad druhou letkou jsem dlouho přemýšlel a nakonec jsem vzal dvě imperiální Firespraye spíš ze zvědavosti. Loď mám celkem v ruce a chtěl jsem vědět, jak se imperiální piloti budou chovat. Děkuji Daliborovi za zapůjčení jeho krásně přebarvené lodi.


První Kolo - Shadowulf

Hrát se Shadowulfem (Lukáš, že?) je vždycky velmi příjemný zážitek. Měl jsem to štěstí s ním v minulosti hrát Infinity, Warmachine/Hordes a teď i X-Wing. Stejně jako já nemá potřebu si honit ego přeměřováním milimetrů, když to není bezpodmínečně nutné. Nasadil proti mně letku Scum and Villainy složenou z Black Sun a Huttských Kartelů. Vévodil jí Talonbane Cobra, podporu zajišťovala Serissu doplnění o Tansaari Point Veteran a Black Sun Soldier. Tedy Khirazx, 2x Heavy Scyk s Mangler Cannony a Z-95 Headhunter.

Ze začátku bylo znát, že Shadowulf už dlouho X-Wing nehrál, ale rychle se dostal do hry. Létat s vesmírnou stíhačkou je jako jezdit na kole. Prostě se to nezapomíná. Důmyslným obchvatem připravil a realizoval past na Bobu Fetta. Ten do ní s chutí vstoupil a opětoval palbu, kam se dalo. Mezitím jsem svým Zetkem a HWKem brousil okolo a pomalu, soustavně uždiboval. Když jsme se z klubka lodí mezi asteroidy vyhrabali, byl jsem chudší o Zetko a Shadowulf o Talonbana a Serissu. Zbývající dva cíle jsem pak s pomocí Iontové věže ulovil. Výhra 100:15 a velmi příjemná hra.



Odpočívej v pokoji Kaa'to...


Druhé Kolo – Shivaja

Další příjemná hra. Shivaja se začíná stávat mou Nemessis v X-Wingu. Na třech ze čtyř turnajů, kterých jsem se v poslední době zúčastnil, jsem hrál proti němu a ještě nikdy nevyhrál. Jsem si vědom toho, že je lepší v obou aspektech hry (list building a pilotáž) ale přesto pro mě jednou bude velkým osobním vítězstvím, až se mi podaří ho přehrát.

Vzal jsem si na něj opět letku Lovců Odměn, protože je vyzkoušená a stabilní. On proti mně nasadil Rey podporovanou generálem Hortonem Salmem. A co zmůžete proti hrdinovi Nové Republiky a jediovi ve výcviku? Shivaja deployoval do dvou rohů a já se rozhodl, že se pustím do Rey. Tím, že Rey i Boba chtěli být vzájemně v Arcu aby spustili naplno své bonusy, několikrát za sebou jsme se záměrně sráželi. Rey tak pálila do podpůrné letky malých lodí a záhy přišle Horton Salm a kropil nás ze stran.

Tuhle hru jsem nezahrál nejlíp a tak mohu považovat zabití půlky Rey za nejlepší možný výsledek. Prohrál jsem 32:100.


Jdu si pro tebe!


Třetí Kolo – Kája

Tahle hra byla rychlá, přímočará a brutální. Protože jsem očekával, že si vezme dva YT náklaďáky, zvolil jsem svůj imperiální list ze dvou Firesprayů. Kája mě ale překvapila a nasadila Chewbaccu, Luka Skywalkera a Headhunter na doplnění bodů. Rozletěli jsme se čelně proti sobě pálíc ze všech děl. Oba jsme plně využívali palebných možností a vzorců našich lodí a šlo o to, kdo padne dřív. Nakonec považuji za rozhodující okamžik, kdy zmíněné Zetko vydrželo o jednu salvu víc, než jsem očekával. Moje soupeřka nedělala chyby a C-3PO ji podržel, když bylo třeba.

Střílelo se a střílelo a lodě se v plamenech tříštili v chladném a bezútěšném vesmíru. Když palba utichla, zůstavaly na Millenium Falconu tři životy. Prohrál jsem těsně nějakých 75:100.


 Čtvrté Kolo – Mortimer

Před čtvrtým kolem jsem si chtěl vzít zase Firespraye ale pak jsem viděl Mortimerovi listy a bylo mi jasné, že s Imperiální letkou bych neměl šanci na úspěch. Zvolil jsem tedy opět Ionizační letku Lovců Odměn. Roli hrálo také to, že Dalibor měl tou dobou už dvě vítězství a já rozhodně nechtěl tři prohry. Byl jsem tedy silně motivován.

Soupeř postavil svou formaci 4 TIE Fighterů (Howlrunner, Chaser a 2x Academy Pilot pokud se nemýlím) do rohu stolu, přímo proti mým malým lodím. Můj Boba Fett se vynořil více na středu mé set-up zóny. Lord Vader na PS11 vyskočil z Hyperprostoru na vnější straně oponentovi formace TIE Fighterů.

Všichni jsme už byli řádně vyčerpaní. Nejvíc asi Academik, který ve druhém kole zahnul špatným směrem. Naštěstí to Mortimerovi nezaseklo celou formaci a dokázal se z toho neštěstí dostat. Stálo ho to nakonec jen dvě útočné kostky ve střetu roje TIE Fighterů s Bobou Fettem. Ten se vrhl čelně proti celému roji. Díky jeho abilitě a Fearlessness tuto přestřelku nejen úspěšně přežil, ale zlikvidoval při tom jeden z TIE Fighterů. Moje podpůrná letka se pak pustila do přestřelky se zbytkem letky.

Už si úplně přesně nevybavuji, jestli za to mohla Ionizace Lorda Vadera nebo únava Sithského Lorda (ono zabíjet celý den Povstalce a rádoby jedie dá člověku zabrat…), že skončil na asteroidu a soustředěná palba ho odnesla, rotujíc mimo bojiště… tak mě tak napadá, myslíte, že když malý Anakin ve Skryté Hrozbě říká „Zkusím vývrtku, to je bezva manévr“, že je to narážka na to, jak je v Nové Naději vývrtkou vyřazen z boje po zásahu od Hana Sola? Nikdy předtím mě to nenapadlo.

Nakonec se podařilo ulovit i zbývající TIE Fightery. Hra se nesla ve znamení únavy. Abilitu Kaa’to Leeachose jsem použil asi jednou, jinak jsem si na ní vždycky vzpomněl, až když na něj stříleli. Výhra 100:24 za zničení půlky Slave I.



Celkově šesté místo. Díky MoV jsem skončil nejlépe z hráčů se skóre 2-2. Mohl jsem se umístit lépe? Věřím, že ano. Proti Káje jsem přecenil síly Imperiálních Firesprayů. Přímá konfrontace asi nebyla správná volba. I proti Shivajovi jsem mohl zahrát lépe, ale tam bych vítězství stejně nevybojoval.

Turnaj byl každopádně krásný. Oceňuji nápad hrát s loděmi, které vyšli předtím, než se začali objevovat kontroverzní lodě jako je Punishing One nebo Scurgg. Na stranu druhou, myslím, že se dali omezit i někteří piloti. Osobně jsem měl největší problém s tím, že byli povolení Sequeloví piloti, protože Rey je v tomto prostředí nemá mnoho přirozených nepřátel.

A přezůvky! Ještě jednou děkuji Dexximu za oběť, kdy naskočil s partou do auta a jel koupit přezůvky pro obě Pražské výpravy. Nosím bačkůrky v práci a jsou velmi příjemné. Děkuji. A děkuji ještě jednou Martinovi za uspořádání příjemného a přátelského turnaje.

Uvidíme se zase u herního stolu.

Komentáře

  1. Upřímně jsem nad Rey uvažoval hodně. Kdyby nebyla Rey, byl by Fat Han. A kdyby nebyla Rey, nemohly by být ani žádný esa. Nicméně hlavně kvůli sokolům jsem turnaj pojal jako Hangar Bay. Sám jsem měl jednu letku postavenou vyloženě proti Rey, jenže tu první hru mi proti Shivajovi nepadly kostky a on házel, jak by ho podporoval mistr Joda. Čekal jsem víc letek postavených na dobití velkých lodí, schopných sundat velkou loď v prvním kole střelby. Ale jsem rád, že se turnaj líbil a rozhodně budu pokračovat v netradičních formátech ;o)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky