Wargamingování v roce 2016 by Dalcor - Part 1

Co mi tento rok ve wargamingu přinesl? To je na dlouhý povídání. První pozitivum je, že se docela rozběhl projekt našeho herního klubu WASP – Wargaming Against Serious Play. Kromě našeho blogu, jsme předváděli na GameConu, Žižkonu a fungujeme jako komunita alternativních, hipsterských Wargamingů. Pravidelně hrajeme. Zároveň je třeba říct, že jsem letos zásadně redukoval sbírku modelů a dokončil projekty větších armád, které jsem měl. 

V prvním díle se podíváme na negativa tohoto roku. Není jich málo a převažují spíše zklamání. 



Frostgrave – jak jsem se na Frostgrave těšil a byl vlastně startovacím efektem WASP klubu tak systém vydávání dodatků, špatně napsaná pravidla, nevyjasněné směrování pravidel znamenalo, že jsem odehrál asi 2 hry. A občas si třeba ještě zahraju, ale prostě ne. Navíc ty příšerné modely. Jako vážně prodávat Arcane Locations?


Age of Sigmar – píšu to sem ne z toho, že by se mi hra Age of Sigmar nelíbila, ale přeci jenom jsem čekal něco více. V negativech je, protože jsem zbytečně vyhodil 4000 za armádu, kterou vlastně nepotřebuji pro hru která mě až tak nebere. Age of Sigmar přináší skvělý nápady v ne příloš dobrém provedení. Za spontání nákupy jsem utratil spoustu peněz, ale naštěstí jsem se zasekl včas. Zaplaťpánbůh za partu lidí, kteří mocně tahají AoS do pozitiva roku 2016. Společně s tím, že mám aspoň o armádu víc do opravdu skvělého Dragon Rampant. Jenže nemám zájem utrácet další peníze a stavit kompetetivní armády, což v této kombo hře je potřeba.


Osprey Wargames – konečně si uvědomili, že potřebují proof readera. Každá pravidla, která jsme letos koupili, byla skvělá, nicméně každá měla drobné a někde i obrovské chyby.



X-Wing - Příliš velký Power Creep, z umění lítat se stává umění kombit, dumb listy a PWT. Přestává mě bavit. Dengaroo, U boaty, K-Wingy TLT pro mě naprosto ničí herní zážitek.
Když jsem u Star Wars, stále nevím nejlepší herní systém na Skirmish. Nabízí se Rogue Stars, nebo přepracování IHMN J.


WH40K - WH40K Kill Team je pro mě absolutně největší zklamání letošního roku. Sliboval jsem si od toho nakopnutí 40K hype (tak jako AoS u mě trochu restartoval ten Warhammer hype), ale prostě ne! Ve 40K pravidlech je malá skirmishovka opravdu zlo a když jsem koukal na netlisty, tak si říkám jestli to mám ještě zapotřebí. A tak si 40K raději vyzkoušíme v jiných pravidlech. Vyloženě se nabízí Rogue Stars. Navíc zabili Alfaria, hajzlové, což je pro mě poslední hřebíček do rakve. Zkoušel jsem číst i nějaké nové knihy a už mě to prostě nebaví. Budu asi prodávat zbytky...


Boje v komunitách a mezi obchody – My jsme tak malej píseček, že aby se lidi mezi sebou hádali kde je „ta pravá“ komunita a kde je „jedinej správnej obchod kde máme nakupovat“ je fakt naprosto nesmyslný.

Česká pošta – 15. 11. odešla z USA prakticky nesehnatelná krabice německé pěchoty v zimních uniformách. Bohužel doteď (22.12.) jí nemám.

Příště plus a že jich je hodně...

Komentáře

  1. Ty jseš takovej profesionální wargamming hater.

    OdpovědětVymazat
  2. A prostě když se mi něco nelíbí tak to řeknu, z nekritického uctívání GW jsem vyrostl. Tohle jsou věci od kterých jsem čekal více, nebo na které se hodně tešil a tak nějak to nebylo ono.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky