Chain of Command – Investice 20mm and 28mm

Dnes se podíváme na investice do Chain of Command a to z hlediska 28mm a 20mm hry.

Náklady na pravidla

Chain of Command Pravidla v PDF stojí 14GBP, jako kniha pak 22GBP + poštovné. Full bundle s Jump Off Pointy, kostkami které nepotřebujete a tokeny které potřebujete stojí 42 v knižní a 35GBP v pdf verzi (ty tokeny samozřejmě pošlou). Kniha + PDF pak stojí 25GBP. Doplňky – většinou kampaně, a kniha jak tvořit kampaně  stojí od pinty piva (proto taky Pint Sized Campaign) 3,5GBP po 7GBP. Speciálně příručku o tvorbě kampaní doporučuji pro kohokoliv. Super knížka.
Nejlevnější varianta: 14GBP
Obal nevypadá nic moc, za to vnitřek...

Doplňky

To je těžké, vyloženě povinné doplňky jsou 4 Patrol Markery a 4 Jump Off Pointy.  Patrol Markery jsou kulaté disky nebo bejsky o velikosti 2.5inh (6,35mm). Jump Off pointy jsou pak markery označující odkud budete deplojovat, nejsou nijak specifikovány a tak já osobně doporučuji si je udělat na bejskách z různých bitů. Sada Patrol a Jump Off Markerů stojí od TLF 3,5GBP. Potřebujete šestistěné kostky, nejlépe alespoň jednu jiné barvy jako Command Dice. Dále se doporučují tokeny pro Pinned/Broken, Tactical, Overwatch. Já osobně bych ještě asi uživil Covering Fire. A pak nějaké počítadlo šoku jednotky (desetistěná kostka je ideální).
Oficiální Patrol Markery a Jump Off Pointy 3,5GBP
Oficiální sada tokenů (nepovinná) 10GBP
Kostky…
GI a M20 se právě deplojovali k Jump Off Pointu, který tvoří věž PzKpfw IV. Foto by Deks


Základní pěchota

Jako příklad vezmu Pancéřové granátníky.
Poručík se samopalem, Panzerschreck Team (2 crew). 3 družstva složená z: NCO se samopalem, 2xMG42 s dvojčlennou obsluhou,  5 střelců s puškou. Každé družstvo má dva střelce z pancéřové pěsti, které můžete reprezentovat extra modely, které použijete když je třeba.  Tj 30 vojáků + Panzerschreck Team.

20mm

Pro 20mm nabízí Plastic Soldier set Late War German Infantry nabízí 54modelů se kterými si vystačíte i na supporty (11GBP)  Panzershrecky pak koupíte v sadě LateWar German Infantry Heavy  Weapons, která vám nabídne 45 modelů nejen s Panzershrecky ale i množství dalších Supportů se kterým si vystačíte.  Případně se na Plastic Soldier Review podívejte po jiných 20mm(1/72) setech
11GBP + Panzerschreck




Pro 28 mm nabízí Warlord Games plastový German Grenadier Set - 30modelů s odpovídající výzbrojí. 
Panzerschreck pak koupíte například v setu Waffen-SS Sniper, Flamethrower and Panzerschreck teams, který vám dá i dva malé supporty .
26GBP+Panzerschreck

Supporty

Supporty se pohybují od dašího NCO, přes pěchotu, protitanková nebo pěchotní děla, minomety až po těžké tanky.
Ve 20mm German Late War Heavy Weapons za 12,95GBP stačí na spoustu her a na spousty supportu a vlastně opravdu nic jiného nepotřebujete. Mechanizované prostředky se pak pohybují od 300CZK (Italeri, Revell, Trumpeteer) do 600 pokud chcete opravdu detailní modely od Dragonu. Zajímavou jsou modely od Zvezdy pro Wargaming kde polní houfnici 7,5cm koupíte za stovku.
12GBP

Ve 28mm je to zmiňovaný set od Warlordu počínaje na 10GBP, Minomet 7GBP, děla kolem 16GBP. Tanky okolo 20 liber.
20GBP
Italeri Fast Assembly 1/72 Panther G foto: Italeri


Shrnutí

Celkové náklady na začátek hry Chain of Command, bez terénů, stolu a prostředí. Na jednoho hráče i s pravidly.Toto částka je pro naprosto plnohodnotné hraní podle pravidel. Žádné omezené body nebo tak. Naprosto plnohodnotné hraní.

20mm: cca 42GBP (cca 1300CZK) s tím že máte výrazně větší variabilitu supportů. Dodatečné náklady cca 300CZK na tank + tokeny a kostky.

28mm: cca 64GBP (cca 2000CZK) s menší variabilitou supportu. Dodatečné náklady cca 600CZK na tank + tokeny a kostky

Zkuste to porovnat s jakoukoliv jinou i druhoválečnou hrou.


autor: Dalcor


Komentáře

  1. No... ty naklady jsou treba stejne jako pro Bolt Action! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ono se to v 28mm moc nelisi co se tyce povinných nakupu. Lisi se to jinym systémem hry. 20mm je samozrejme levnejsi...

    OdpovědětVymazat
  3. Nicmene u Bold Action jenom 30GBP stoji pravidla, pak potrebujes krabici pechoty a supporty, ne? BA je cca o 10-20GBP drazsi bych tak tipoval

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když ti stačí "kindle only" tak pravidla (i supplementy) bývají na Amozonu v akci i za 3-4USD. + Teda on se i v zahraničí někdy hrá v 1/72 či jsem i viděl slušné množství lidi co to hrají s FoW modely, protože se jim líbí mechanika, ale chtějí "větší bitvy".

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky