Blood Eagle - Recenze

S jakou hrou se vám stane, že si převezmete pravidla, otevřete je a za hodinu máte dohranou hru a pravidla v malíčku? S hrou od Ministry of Gentlemanly Warfare. Už Daisho mě přesvědčilo, že pohled pánů Murtona a Cartmella na wargaming je mi velice blízký. A u Blood Eagle jsem se stal definitivně fanoušky Ministerstva uhlazeného válečnictví.


Stejně jako u ostatních her pánů ministrů si můžete vybrat, jaký charakter hry chcete hrát, zda historický, hrdinský, či legen-počkej si–dární. Podle toho přidáváte do hry pravidla a události. Nechci se rozepisovat o samotných mechanických pravidlech, ve zkratce se jedná o wargamingovu hru zaměřenou na malé šarvátky pro dva a více hráčů. Hráči potřebují figurky, nejlépe ve 28mm, měřítko, a počet figurek podle typu jednotek. V naší první historické hře měli norsmani jarla Rodbroka 6 vojáků, zatímco saský thegn Deks vedl 7 saských obránců. Kdybych vzal hrdinu jako je Ragnar, vyměnil bych ho za cca dva modely. Předpokládejme tedy, že se dá hrát od 5 do 15 modelů, ale klidně i více, když se tak rozhodnete.

Bodová hodnota modelů vychází z tzv point buy systému, ve kterém si kupujete základní dovednosti, vybavení a pak odbornosti a nadpřirozené schopnosti. Na výběr je opravdu přehršle schopností a odborností, křesťanských zázraků a pohanských kouzel. Nicméně zde jsem našel jednu designovou chybku. Od dob Drizzta je boj se dvěma zbraněmi v kurzu. Standardem temného věku je zbraň a štít. Nicméně pravidla vás za dvě zbraně bodově znevýhodňují nepatřičně k výhodě poskytnuté. Což může být historicky vděčné, ale mechanicky nepatřičné. Navíc samozřejmě musíte mít dvě zbraně, za které platíte.  Za používání dvou zbraní najednou pak zaplatíte polovinu ceny celého vojáka s minimálním bonusem, ale velkým coolness efektem. Ovšem dvě zbraně stejně doporučuji, protože o zbraň můžete přijít, stačí kritický neúspěch.

Kromě point-buy systému jsou součástí předpřipravené družiny, včetně těch popkulturních (Ragnar a spol), či mytologických (Sidhe). Díky tomu můžete knihu otevřít a hrát. Jen bych vytknul zběsilé listování, protože v tabulce chybí Armor Rating a Weapon Bonusy. Nicméně DLC toto řeší různými almybuildery.


První hra, Vikingové se ženou do útoku

Násilí k severské kultuře patří a zde si ho užijete do sytosti. Boje jsou zábavné, základem je házet vždy vysoká čísla na desetistěné kostce. Sice se pořád vraždí panáčcci za pomoci náhodného hodu kostkou s rovnoměrně rozloženou pravděpodobností, ale máte pomocí taktických voleb velkou šanci zvrátit výhodu na svou stranu. Bonusem je také krátký účinný dostřel střelných zbraní, čímž se eliminují výhody střeleckých armád.

Zajímavým rysem je, že hra mnohdy pouze doporučuje, nenařizuje pravidla. A zároveň často odkazuje na dohodu hráčů. Bojiště by mělo mít, alespoň tři čtvereční stopy a rozvinutí vojáků na bojiště závisí na domluvě hráčů. Autoři doporučují hodně terénu.

1. hra, sasové litují že se hnali do útoku

Co bych speciálně zmínil je způsob jakým hra tlačí hráče k narativnímu hraní. Autoři skládají bitvu ze třech prvků – scénář, komplikace, scéna. Scénář určuje úkoly, komplikace zvyšují náročnost úkolu, a scéna určuje v jakém prostředí se hra odehrává. A tak se může stát že Lagertha s družinou štítonošek pronásledují Sidhského únosce skrz vrchovinu plnou zrádných proláklyn, ve kterém žije agresivní jeskyná trol. Kromě mechanického popisu tak dostáváme i rámec příběhu. Tyto minipříběhy pak můžeme spojovat do ságy, kampaně, která by snesla zápis do Eddy.

Za mě paráda, skvělá hra, s výborným systémem, tunou zábavy a narativním přístupem. Plus to, že jsem první hru vyhrál.

P.S. bojovat se dá i na lodích


2. P.S. OOOOOOOOOODDDDDDDDDDDIIIIIIIIIIIIIIIIINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!!!!!

autor: Dalcor

Komentáře

  1. Thank you for the great review.
    We hope that you have a good time at WASP and hope you come to the facebook page to tell us all about it :)
    Cheers,
    Craig & Charles

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky