Hry pro 3mm event "Sláva třem milimetrům"

Na polovinu října chystám malý event s 3mm wargamingem do kterého jsem se docela zamiloval. Je skladný, rychle se nabarvý nevyžaduje moc prostoru na přenášení a máte spoustu možností. Jak jsem psal dříve na Facebooku, chystám především hry od Ostfront production psané Tomem Jensenem. 

Nevím které z her budeme mít nakonec k dispozici, protože samozřejmě musím hry připravit, mít namalováno a musí být zájem. 

Co tedy možná bude v nabídce?



Lacquered Coffin

Lacqured Coffin bude k dispozici určitě. Lacquered Coffin je jednoduchá hra pro letadýlka v 12mm-3mm měřítku v 2.sv. válce. Pravidla pokrývají celý konflikt, staty jsou k dispozici pro většinu letadel té doby. V zásadě vezmete kvalitu pilota, body letadla a z toho složíte svoji letku. Hra pracuje s 3D prostředím, ne jako X Wing, který pracujs pouze v 2D prostoru. Pohyb letadla je definován rychlostí a výškou s tím, že máte celou možnost manévrů opravující rychlost, výšku a směr letadla, která jsou jednoduše definována na úhelníku. Věci jako sudový výkrut, překrut, zvrat a další prvky základní a vysoké pilotáže vám umožní dostat se do dostřelu na protivníka a ráznou palbou ho srazit z nebe. Pravidla mají i zjednodušené mechaniky pro útok na pozemní cíle a lodě

K dispozici budou pravděpodobně 3 bojiště. Pacific v první polovině války na Dálném východě, kde se mezi sebou postaví Američané a Japonci. Afriku v letech 1942-1943, zkusíte zazářit jako Africká hvězda? A konečně v čele Beaufighterů zaútočíte na torpédoborec v Norsku v roce 1945. 


Missile Threat

Kde Lacquered Coffin navazuje na pravidla Dogfight pro první světovou válku, Missile Thread navazuje na Lacquered Coffin v době, kdy po sobě nestřílí letadla jen tupým železem ale sofistikovanými systémy. Pravidla zahrnují boje letadel cca od Vietnamské války do Balkánských válek. Nebo jednoduše řečeno, nezahrnují letadla páté generace s měnitelným vektorem tahu a sofistikovanou dobovou elektronikou. Autor na přání také vytvořil pravidla na ALCU, Albatros a Gripen v pravidlech je. Kromě toho, že budete létat (především) v tryskáčích, tak budete muset také reagovat na poletující řízené střely. Jinak platí to co pro Lacquered Coffins. 

K dispozici bude boj útočné formace Phantomů v souboji s MIGy21. Jen nevím jestli to bude nad Hanojí, nebo nad Káhirou. 


Boocoo Fire mission

V Boocoo Fire mission reprezentujete velitele roty, který se musí vypořádat s nepřítelem. Nepoužijeme celý rozsah pravidel, ale dáme čuchnout ke všemu co pravidla umí. Budete ovládat posílenou rotu, co bejska to jedno družstvo nebo střelecký tým, případně technika. Na stole tak bude cca 10-15 bejsek na stranu. Hra má nelineární aktivaci, reakční systém, nelineární victory pointy. Na papíře vypadá hodně dobově. Svobodný svět má k dispozici palbu ze základny, leteckou a vrtulníkovou podporu, medavac kterým znemožníte nepříteli vítězné body za zničenou pěchotu. Komunisté mají k dispozici ukryté týmy, minometnou a raketovou palbu, skryté přepady.

V bitvě se střetne rota 11th ACR „Blackhorse Regiment“ s NVA v době ofenzívy na svátek Tet. Cílem Američanů je probojovat se k obklíčené pevnosti speciálních jednotek. K tomu jim bude pomáhat dobře skrytý tým dálkového průzkumu. 


Ukraine 2022

Uvědomujeme si, že to je kontroverzní téma a tak zvažujeme jak tuto hru zahrajeme. Je tu potenciální varianta, že Ukrajince nahradíme AČR v jakési soudobé verzi 2nd Cold War Gets Hot. 

Nicméně ve hře opět velíte posílené rotě, hra má nejen nelineární aktivaci, kde Rusové jsou omezeni v operační svobodě proti nepříteli, ale má i nelineární stavbu armády – tedy jednotky nestojí vždy stejně. Na začátku každého kola vydáváte rozkazy jednotkám, které už nemůže dále změnit, musíte tedy dopředu plánovat pohyby, přepady, podporu. Jelikož se jedná o hru napodobující začátek hnusné agresivní genocidní války vedené Ruskou federací proti Ukrajině, tak hra sice zahrnuje operace dronů a vrtulníků, ale ne v rozsahu jaký známe od roku 23. Hra je oficiálně přeložena do ukrajinštiny frontovými vojáky a zisk ze hry jde na ukrajinskou charitu


Ostfront 2.0

Jsem s autorem předběžně domluvený, že vyzkoušíme Ostfront 2.0 v betaverzi, protože hra je stále ve vývoji. Opět budeme velet posílené rotě, ale tentokrát na bojištích druhé světové války. Hra kombinuje mechaniky první verze Ostfront, Boocoo Firemission a Ukraine 2022. Bude rozhodně jiná než první Ostfront, který byl hodně přímočarý. 

Zahrajeme si karelskou frontu, tedy tažení na Petrohrad a Murmansk směrem z Finska.


Co za hry od Ostfront publishing nebudeme hrát? 

Dogfight – WW1 letadýlka

War By Sail – boj lodí v době plachet 1550-1815

Ikonki – Rusko-Japonská pozemní válka 1904-1905

Hind & Seek – Sovětsko-afgánská válka

Cornered Wolf – Rusko-čečenské války

Acemhöyük: Myth-Inspired Wargame – Velké bitvy v době staré anatolské civilizace

Shipyard – postavte si loď a postavte se nepříteli se zaměřením na WW2

Westfront – 1. světová válka na úrovni battalionu

Gladius Hereticus – Dungeon/City crawl

The Vietnam War – stolní desková hra z období zmiňované války


P.S. tak mě tak napadlo, v Shipyardu by se daly hrát České země, ne?


Autor: Dalcor

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky