10 otázek - Ravenfeast

Dnešního dne se podíváme s Mancinim o hře z vikingského prostředí Ravenfeast.



Otázka první: Můžeš nám jednoduše, a co nejvýstižněji popsat hru o které se dnes bavíme?

Hra z prostředí vikingů s velmi jednoduchými pravidly a s velmi malou vstupní náročností, protože jde o boje malých armád, nebo spíš družin o zhruba deseti modelech na každé straně. Hru vytvořili pánové z YouTube kanálu Little Wars jako vstupní hru k nalákání nových hráčů k historickému wargamingu. Proto jsou pravidla na jejich webu k dispozici zadarmo včetně rozšíření se severskou mytologií. 


Otázka druhá: Můžeš nám nastínit, do jakého herního prostředí je hra zasazena, případně o jaké historické éře se bavíme?

Jde o období vikinských nájezdů na Anglii, tedy zhruba osmé až jedenácté století. Takže nechybí pravidla pro seveřany, Anglosasy a Normany.


Otázka třetí: Za jakou frakci hraješ ve hře, řekni nám něco o svojí armádě?

Já jako obvykle hraju za všechny, abych mohl ke hře vyzvat i úplně nového hráče. Nabarvené mám vikingy a Anglosasy, normanskou armádu jsem zatím ani neposkládal.


Otázka čtvrtá: Kolik potřebuješ modelů na standardní hraní?

Málo. Autoři jako minimum uvádějí dvanáct modelů. Hoši z Little Wars dokonce pravidla Ravenfeastu upravili i pro velké bitvy, takže si podle nich můžeš klidně zahrát i bitvu Hastingsu. Ale tam už se samozřejmě bavíme minimálně o nižších desítkách modelů. Ale původní Ravenfeast si vystačí opravdu jen s pár figurkami na stranu.


Otázka pátá: Kdybys měl hru doporučit někomu, kdo jí nezná (což právě děláš), jakým způsobem bys to udělal?

Ideálně bych ho pozval bych na hru, aby si ji vyzkoušel. Jinak bych se mu snažil vysvětlit, že nejde o žádnou magořinu s hromadou tabulek, ale o hru, kde k hraní stačí deset modelů a pár šestistěnných kostek. No a že pravidla jsou zadarmo, takže mu zbyde víc peněz na utrácení za figurky


Otázka šestá: Jaké mechaniky bys vypíchl jako přednost hry?

Nejvíc se mi líbí, že i když na pohyb modely ve hře aktivuješ klasicky, že hráč A pohne všemi modely a pak hráč B atd., tak při střelbě a boji na blízko se všechno odehrává najednou. Aktivace samozřejmě probíhají postupně, ale zásahy se projeví až na konci kola. Tzn. já ti sice zastřelím velitele, ale on se mi stále může s šípem v oku pomstít. 


Otázka sedmá: Jaké mechaniky bys vypíchl jako negativum hry?

Pro mě asi žádné, ale ze zkušenosti vím, že hodně lidí v mém okolí nemusí klasický systém s šestistěnnými kostkami. V Ravenfeastu je to základ, prakticky jedinou mechanikou je hod šestistěnkou a podhození určitého čísla. 


Otázka osmá: Jak dlouho trvá jedna běžná hra?

Hodinu, maximálně lehce přes. Záleží na počtu modelů. Čím víc modelů, tím delší herní čas, ale pořád se bavíme o maximu dvou hodin. 


Otázka devátá: Existuje česká komunita, jak je velká a jak se dá kontaktovat?

Česká komunita, která by Ravenfeast pravidelně hrála, není. Ale pár hráčů se najde, včetně autora českého překladu pravidel, ve skupině historického wargamingu na Facebooku.


Otázka desátá: Pořádají se nějaké eventy, nebo turnaje?

Ne. Ale to už asi bylo jasné z předchozí odpovědi. Je to klasická bolest wargamingu, u nás ještě umocněná relativně malým počtem hráčů. Nebude to totiž úplně nadsázka, když řeknu, že každý hráč má rád jiná pravidla.


Foto: LittleWarsTV a archív redakce

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky