Lion Rampant 2E, koupit, nebo nekoupit?

Tak Lion Rampant 2 je venku a mi si můžeme v klidu říct, proč ho, vlastně, kupovat? A slovy autora: „Dlouhý příběh ve zkratce: základní pravidla zaznamenala pár drobných změn, ale pořád je to Lion Rampant jak ho znáte. Pokud máte původní modrou knihu, není vůbec potřeba kupovat novou abyste si zahráli, ale ocením, pokud to uděláte!“ (Designer´s Notes: Lion Rampant Second Edition, Dan Mersey, Wargames Illustrated 415)



Abych řekl pravdu sám jsem si nebyl jist, jestli druhou edici vůbec chci kupovat. Z herního hlediska není třeba. Do jádra systému vůbec není sáhnuto, změnilo se názvosloví, tak aby se prodloužilo hratelné období ze stoleté války na dobu „železných pánů“. Tedy od doby artušovské do doby střelného prachu, kde štafetu přebírá Pikeman´s Lament.

Stále platí původní designérský záměr z roku 2014, hra má být zábavná (rytíři a nájezdníci); lehce přístupná (žádné extra kostky, žetony, doplňky); pravidla jednoduchá (efektivně napsaná a abstraktní, aby nebylo třeba neustálého listování); rychlá (aby hra ubíhala, minimální vedení záznamů, jednoduché vyhodnocování, aby se dalo odehrát více her za večer), určená k hraní období (tedy aby hra nebyla generická a až moc abstraktní, tedy aby dávala pocit chevauchéé); bojůvka (abys měl pocit střetu pár vojáků a ne vojsk); příběhová (tedy aby nešlo o dobývání placiček a žetonů, aby hraní odvíjelo příběh), přístupný, ale kreativní armybuilding; archetypální (pyšní rytíři, nepoddajní kopiníci, drsní horalé), ale hlavně musí sloužit k posouvání barevných figurek po stole.

Druhá edice se drží plánu. Přináší pár novinek, které mohou vytvářet problém s uchopením hry. V prvé řadě přináší volitelné alternativy k aktivaci a pravidla o oddělení jednotek, které byly vždy love/hate v sérii Rampant. Přináší větší rozvoj velitele (za body) a volitelné strength pointy, známé už z fantasy konverze. Tj. váš velitel může být samostatný model, který se ale chová jako celá jednotka (má životy, místo modelů v jednotce). Přináší řešení pro multi-warband (tedy i multi-player) hry. Máme pravidla pro útok proti připravené obraně. A přináší pravidla, která různě vycházela v herních časopisech.

Problém, co vidím je ten, že zatímco minulé vydání se specializovalo na úzké období cca. stoleté války a jednotlivé mutace z herních časopisů překlápěly rampant na nová období, druhá edice zahrnuje osm století válčení. A normanský rytíř sice byl elite cavalry v 11. století, ale ve 14. století byl voják v kroužkovce jen lepší ozbrojenec. A co když se potká norman s katafraktem, kdo je pak elite cavalry? To, že hra obsahuje několik desítek doporučených armylistů jak by asi vypadala družina toho, nebo daného místa a období, je problém, protože lidi je staví proti sobě napříč věky a zároveň je berou jako deset přikázání vytesaných v kameni. Hra tedy přichází s podobným konceptem jako třeba Blood Eagle, nabízí historické hraní, nebo hollywoodský středověk, a záleží jen na hráči, co chce od hry. Což problém v designu hry není. Problém je, že celá řada hráčů to neumí, nebo nechce pochopit.

Jednotlivé archetypální jednotky nejsou granulární. Neřešíte, jak jsou vybavené, a jestli Přemyslův železný pán je stejně oblečený jako Vilémova jízda, ale jakou vyvíjela elitní jízda – normanský rytíř, špitálník, katafrakt, teuton, francouzský rytíř – bojovou činnost a k čemu byla určená. A v předmětné době, se taktická role těžké jízdy moc neměnila. Jen se přizpůsobovala vývoji válečnictví.

Rozšíření na širší cílovou skupinu je fajn, ale je třeba říct, že ta hra opravdu není pro běžného konzumenta tradičních granulárních a explicitních systémů. To z nové edice nedělá o to méně historickou hru. Je určena pro boj malých bojůvek a ne k bitvám jako Azincourt, Tanennberg, Moravské pole, Lipany, nebo Kresčak.

Fanouškům Lion Rampant hra nová edice moc nového vlastně nedá, odpůrcům nenabídne nic nového, ale díky některým změnám možná osloví váhavé. Stejně jsem si jí už koupil, protože je prostě hezká. A chtěl jsem Danu Merseymu udělat radost.

Autor: Dalcor 

P.S. 2.edice je dostupná i v ČR přes online shopy co nabízí cizojazyčné knihy, třeba jako Nejlevnější knihy

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky