Pár slov k Citadel Contrast Colour

Dneska jsem měl šanci díky Tomovým hrám vyzkoušet barvy Citadel Contrast. Připravil jsem si pár figurek a použil barvu Akhelian Green.



Moje představa o tom co Contrast bude, mě nezklamala. Jedná se o barvu, která si drží tón a sytost na škále, nicméně je transparentní. Pokud řeknete wash, nebo glaze, nebudete daleko od pravdy a je to jen hraní se slovíčky

Warlord Games TYW limitka, BW preshade, barva smývaná vodou

V lahvičce je velmi naředěná barva, která se dá jednoduše nanášet přímo z lahvičky, ale nevadí jí ani ředění vodou.

Po nanesení na model se chová podobně jako wash, tedy zateče do spár a prohlubní kde vytvoří silnější vrstvu a vytvoří stíny, zatímco na vystouplých plochách se nedrží a tím tvoří světlejší plochy. Nicméně oproti známým washům je méně transparentní (dokonce i než Army Painter) a zasychá do matu i jako loužička (testováno).

Osobně jsem to testoval na modelech se zenitálním preshadingem (tedy černý base na který je z nadhlavníku stříknutý bílý base a tak se vytvoří předstínování) a modely jednoduše vypadají dobře.

Talis the White GF9 Dragon Cultists, BW Preshade, naředěná barva, snižuje se saturace

Plusy


  • Barvy se dají ředit, tím ztrácí krycí schopnosti a jsou transparentnější, podle podkladu se pak upravuje její sytost a světlost. 
  • Parádní na tom je, že nezasychají nijak rychle, takže mžete krásně modulovat vzhled. Nanesenou barvu jemně smývejte ať už štětcem, prstem, nebo ušátkem a tím snížíte její krytí a zvýrazníte podklad. Samozřejmě opakovaným nanášením se zvyšuje krytí a stává se opak – čím více vrstev, tím tmavší výsledek.
  • Nezanechává kocoury, nesmí vám ale zaschnout, pak když navážete budou vidět ostré přechody a mapičky
Perry Miniatures, Dismounted Armoured Cavalry, BW Preshade, barva z lahvičky bez jakýchkoliv úprav


Mínusy


  • Nevýhodou je, že jakmile si do ní jednou přetáhnete, jste v hajzlu, máte jiný podklad a ani návrat k původnímu podkladu nepomůže, už to bude „navždy“ vidět. 
  • Na černém podkladu nebude nic vidět (po několika vrstvách dostane černá lehká barevný nádech). Tím pádem pokud děláte B’n’W Preshading, chce to více bílé, jinak budou modely hodně tmavé. 
  • Výsledný vzhled natřené Contrast barvy vypadá trochu jinak než klasické barvení, čili je třeba se zamyslet nad tím, jak chcete, aby model vypadal a na co Contrast barvy použijete.

Zhodnocení

Podobného efektu dosáhnete ředěním barvy (Scale75 Fantasy mají dost podobné vlastnosti), nebo mícháním s transparatory (AMMO by Mig Jimenez). Výhodou Contrast barev je, že s ní není tato práce navíc. Alpha Legionáře jsem měl nabarveného za 2 minuty a nemusel sem se s ničím nic dělat a složitě vymýšlet

Výhody ale převyšují nevýhody. Chce to pečlivě plánovat postup a přizpůsobit ho vlastnostem Contrast barev. Je to obrovské zjednodušení práce na hodových armádách a já plánuji s nimi barvit Napoleoniku a koníčky. Za mě jednoznačné doporučení (nejen) pro tabletop barvení a samozřejmě na jakékoliv barvení hordových armád.

Alpha Legion Warband Champion, GW, hodně tmavý BW Preshade, Barva z lahvičky

Alpha Legion Warband Champion, GW, hodně tmavý BW Preshade, Barva z lahvičky

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky