LIPSKO - Tažení 1813 díl 3. Bitva u Möckernu

V druhém dílu jsem sliboval, že se mrkneme jak děláme terény, místo toho se modíváme na dvě hry týkající se bitvy u Möckernu, která proběhla 5. dubna 1813. Pro naší potřebu jsme se rozhodli odehrát dvě menší bitvy soustředěné do okolí vesničky Vehlitz a to z toho důvodu, že nikdo z nás nemá pruské armády a toto je jediné místo, kde bojovali rusové. Celý článek je opravdu dlouhý, AAR najdete až ve spodní části článku, nejdříve něco mále historie. Pak oba scénáře a pak reporty z obou bitev. První v systému Chosen Man od Osprejů, druhá v Song of Drums and Shakos od Genesha Games.

Srážka u Vehlitz - Historie

Bitva, nebo spíše srážka u Vehlitz je součást první bitvy, nebo spíše bitvičky u Möckernu, kterou spolu svedli spojenecká vojska Ruska a Pruska proti francozům během tzv. Jarního tažení Války za osvobození 1813.

Jarní tažení, Válka za osvobození 1813 zdroj: http://www.historyofwar.org/Maps/maps_spring_campaign_1813.html

Průběh bitvy

Spojenci zaútočili ve čtyřech kolonách. Na severu se po Berlínské cestě pohyboval sbor Bülowův; Borstel postupoval od Gloiny směrem na Gross Lubars a Zeppernick; Bergova ruská divize postupovala z Lieza přes Dalchau a konečně Yorck se pohyboval na cestě ze Zerbstu na Dannigkow. Mapa ukazuje postavení jednotek v 16:00

Roztříštěnost pochodových kolon a Eugenových obranců vedla k tomu, že místo jedné bitvy máme tři menší bojůvky u Dannigkowa, Zeddenicka a Vehlitzu. Pro přítomnost ruských vojsk nás zajímá jen bitva u Vehlitzu

V okamžiku kdy se Evžen de Beauharnais, Italský místokrál a velitel armády dozvěděl o útoku u Dannigkowa posílil čtyři roty, které původně držely Vehlitz o Grenierův první prapor 112. Řadového pluku a dvě šestiliberní děla. Generál Zucchi přispěl vlastním praporem ku pomoci, pravděpodobně ze sestavy 5. Italského řadového pluku.
6. husaři versus karabiníci 26. mysliveckého pluku. Ano víme že máme nesprávné uniformy - ale zatím jsme se nedostali k tomu aby jsme měli všechny pluky armád, a tak stavíme jednotky směrem k bitvě u Lipska a proxujeme regimenty k ostatnám bitvám. 

Spojenecký útok započal po příchodu pruských kolon generála Borstella až kolem šesté hodiny večerní. Bergův ruský předvoj pod velením generála Rotha vytvořil středovou kolonu, po levé straně postupovala východopruská pěchota 4. Pěšího pluku a Pomořanští granátníci, zatímco pravé křídlo a útok ze severu tvořila kolona dvou praporů 2. Pomořanského pěšího pluku.

Obklopeni třemi kolonami nepřátel, přenechali Francouzi levý břeh řeky Ehle a ustoupili přes most. Prušáci přebrodili jen metr hluboký přítok Labe a zničili jedno z francouzských děl, než se mohla francouzská jízda pokusit o protiútok. 3 jízdní divize generála Chastela zatlačila jižní kolonu zpět za řeku, zatímco pomořanský pluk na severu Vehlitz se zformoval do čtverce. Nicméně prudký protiútok husarů z Grodna a pruských Královniných dragounů poslal Francouze zpět a Vehlitz padlo do spojeneckých rukou.

Poté co se spojenci zajistili Vehlitz pokračovali spojenci v tlaku na 35. Divizi. Útok prvního praporu 1. Pomořanského pěšího pluku a pomořanských granátníku společně s ruským 26. Plukem lehké pěchoty nakonec zajalo i druhé francouzské dělo. Příchod noci pak umožnil spořádaný ústup Francouzů a konec bojů.

Bitva u Mockernu,předvoj generála Rotha a Vehlitz najdete přibližně uprostřed mapy.  Zdroj Wikipedia

Nástupní sestavy

Kompletní nástupní sestavy armád na konci dubna (ne na začátku, naleznete na konci tohoto článku, pro přehlednost uvádím jen ty co se opravdu zúčastnili šarvátky u Vehlitz

Francouzské jednotky
Tato nástupní sestava reprezentuje jednotky nasazené v bitvě u Vehlitz.
  • jeden prapor 112 řadového pluku ze sestavy 1. brigády, 35. divize, XI. Sboru
  • jednotky 5. (italského) řadového pluku ze sestavy 2. (iItalské)brigády, 35. divize, XI. Sboru
  • dva šestiliberní kanóny
  • Odřady 3. Lehké jízdní divize
Ruské jednotky
Tato nástupní sestava reprezentuje jednotky nasazené v bitvě u Vehlitz.
  • 26th Jäger Regiment
  • Olonets Opolchenie
  • Vologda Opolchenie
  • Grodno Hussars
  • Illowaisky IV Cossacks

Srážka u Vehlitz - Hra první Scénář pro Chosen Man

Vehlitz 5.4. 1813, zataženo a brzký soumrak za humny...

Chosen Man není hra velkých batalionů a tak náš scénář zobrazuje jen malý výsek této šarvátky, kde se ruské (případně pruské) jednotky pokouší zajmout nepřátelské dělo.

Terén

Stůl o velikosti 48x48 palců by měl reprezentovat vesnické ulice, domy jsou umístěny v logickém pořadí, při pokládání menšího „scatter“ terénu (překážky o velikost strany cca 3 palce) se strany střídají, dokud není všechen umístěn. Na začátku hodí d6 kostkou a ten kdo má větší číslo pokládá první terén.  Více je lépe….

Všechny budovy jsou přístupné a mají pravidla: Are Terrain, Blocking, Heavy Cover, Defensible Terrain (včetně přechodů mezi patry)

Vzhledem k tomu, že bitva proběhla v pozdních odpoledních hodinách, od 6 kola platí pravidlo NIGHT FIGHT.

Couldron of War

Napoleon je daleko a francouzská armáda je nachytaná na švestkách. Jenže velitelé menších praporů nejsou žádná vořezávátka, všichni jsou to veteráni. Císařští tak mají pouze  50% šanci uplatnit svojí národní charakteristiku „Shadow of Bonaparte“.  Prudkost útoku ruského předvoje je zaskočila, boj trvá už nějakou dobu a Francouzi bojují zdržovací taktiku – pokud v hodu neuspějí, mají „Delaying Tactics“

Ruský předvoj se skládá z milicí, lehké pěchoty, kozáků a husarů. Kozáci nahání žabožrouty po celém městě. Carovi vojáci tak mají taktiku „Cavalry Threat“

Cíl hry

  • Rusové chtějí zajmout dělo
  • Francouzi chtějí dělo odtáhnout ze vsi stranou kde je jejich týlová oblast.
  • Jakmile proběhne jeden nebo druhý efekt hra končí
  • Hra končí, pokud dojde k tomu, že se jedna strana vzdá, nebo je vyhlazena
  • Hra se hraje na neomezené množství kol

Vítězství:

  • Rusové vyhrají, když zajmou dělo, tedy kdy ho kontrolují alespoň po dvě celá kola (Str. 60 objectives).
  • Francouzi vyhrají, když dělo nepadne do Ruských rukou

Nástup do boje

  • Francouzští vojáci si vyberou jejích týlovou oblast – stanu stolu, kterým dělo musí opustit bojiště. Dělo je umístěno přesně doprostřed stolu 18 palců od týlové hrany stolu. Ostatní vojáci mohou být umístěny do prostoru ohraničeným 12 palců od jakéhokoliv kraje stolu, nejdále však 18 palců od jejich týlové oblasti
  • Ruští vojáci nastupují do hloubky 6 palců ze strany protější francouzskému týlu.

Srážka u Vehlitz -  Hra první - AAR

A o tohle dělo jde...

Fotoalbum

Jednotky císaře francouzů zabrali pozice uprostřed stolu, zatímco 26. myslivecký prapor postupoval z kraje stolu. Francouzi uplatnili pravidlo Cauldron of Blood Delaying Tactics a hodem rozhodli, že ostrostřelci ruského předvoje příjdou až v druhém kole.
Rusové se pohnuli kupředu, francouzi se rozhodli vystřelit z děla kartáčovou střelu a zpomalit tak postup rusů. Kartáč zasáhl jednotku elitních karabiniérů a půlku jich zabil, ostatná zpanikařili, ale poručíku Skoromochovi se povedle je brzy vzmužit. Následující přestřelka mezi chasseury a myslivci dopadla lépe pro chasseury hlavně proto, že myslivci střileli po husarech a jednoho zabili. Sami ale utrpěli ztráty.

V druhém kole ruský generál udělal chybu, vystavil karabiníky na dosah zteče husarů, zatímco plukovník svobodný pán von Nusberg se svými ADC objížděl jednu z budov. Ruští a francouzští harcovníci si vyměňovali palbu z mušket, zatímco si francouzští husaři třetí lehké jízdní divize pod velením plukovníka  rozšavlovali ruské karabiníky.

V další části hry zaútočil von Nusberg na francouzskou řadovou pěchotu která se rozhodla krýt dělo a útočících jezdců si nevšímala (zapomněla na rozkaz Hold). Husaři se tryskem rozjeli za harcovníky kolem budovy Vehlitzkého velkostatkáře. Další kolo střelby lehké pěchoty vyšla vítězně pro rusy, protože se zapojili ostrostřelci první roty prvního praporu. Ale Francouze nezlomili. Von Nusberg se svými příkazníky sice rozsekali řadovou pěchotu ale její velitel a přiřazený gardový sapér srazili z koní všechny tři ADC.

V dalším kole samotný Nusberg dojel ustupující dělo, ale husaři se stačili vrátit a v následujícím boji plukovníka zranili, strelki i myslivci postupují kupředu zabrat dělo, které vzápětí ukončilo hru dalším perfektně umístěným kartáčem. 

Z pohledu francouzů...
Plukovník Cöetlosquet byl pověřen evakuací dělostřelectva z obce Vehlitz. V čele 6. Husarského a s podporou 112. řadového pluku vedl boj mezi domy. Razantním protiútokem zastavil ruský postup a dal tím čas artilerii se stáhnout a podpořit jeho proti-ofenzívu. Rusové byli nuceni se zrychleně stáhnout. Cöetlosquet následně pověřil poručíka Fabianiho aby spolu s oddílem fyzilírů Rusy pronásledoval.

Srážka u Vehlitz - Hra druhá - Scénář pro Song of Drums and Shakos

Jelikož bitva u Vehlitz dopadla tak jak dopadla - viz níže, následovala druhá hra, ve které se hrál scénář Assault at the Farm str. 23 zkladních pravidel bez úprav. Zadní voj ruských vojsk vedl zadržovací bitvu proti postupujícím francouzům. Farmu tedy bránili rusové

Srážka u Vehlitz - Hra druhá - AAR


Opevněná farma

Rusové, pronásledovaní poručíkem Fabianim, se opevnili v hospodářské usedlosti za studenou bystřinou. Husaři v rychlosti překonali most a pobili předsunutou hlídku. Pěšáci mezitím zjistili, že proud v bystřině je příliš prudký a nelze ji přebrodit. Fabiani však podcenil situaci a vrhl se proti rusům na nádvoří statku. Zde podlehl ruským karabiníkům. Část Fabianiho skupiny se pokusila poručíka podpořit avšak krycí palba Rusů je donutila ustoupit.

Dramatis Personae

Vydané rozkazy pro plukovníky Benuzana a du Coëtlosqueta. A návrh na kapitulaci pro majora von Nussberga

Rusko

Fabulované
Poručík Nikolaj Michajlovič Skoromochov, velitel čety karabiniérů 26. jegerského pluku
Major kavalérie Joachim Garhard (Yakim Yefrimovič) freiherr von Nussberg

Francie

Fabulované
Poručík Xavier Fabiani, Maréshal des logis 6e Hussards. zahynul v druhé bitvě u Vehlitz

Historické
Charles Yves César Cyr du Coëtlosquet , velitel úseku velení první naší šarvátky u Vehlitz
Jean Joseph Benuzan, velitel 112. pščího praporu

Kompletní nástupní sestavy

Armée d'Elbe

Tato nástupní sestava reprezentuje celou Labskou armádu, nicméně princ Evžen, vicekrál Italský mohl na pravém břehu nasadit jen zlomek vojsk, především 18. a 35. Divizi a 3. Lehkou jízdní divizi. Nicméně pro úplnost přidávám nástupní sestavu celé armády 6. Koalice













V Corps - GdD Count Lauriston

16th Division - GdD Baron Maison
1st Brigade - GdB Avril: 151st Line (1st,2nd,3rd,4th Batts)
2nd Brigade - GdB Fezensac: 152nd Line (1st,2nd,3rd Batts)
3rd Brigade - GdB Penne: 153rd Line (1st,2nd,3rd,4th Batts)
Division Artillery: 2 foot batteries (each 6×6pdr, 2×howitzer)

18th Division - GdD Count Lagrange
1st Brigade - GdB Charrière: 134th Line (1st,2nd Batts); 154th Line (1st,2nd,3rd,4th Batts); 
2nd Brigade - GdB Suden: 155th Line (1st,2nd,3rd,4th Batts); 3rd Foreign Regt (Irish Legion 1st,2nd Batts)
Division Artillery: 2 foot batteries (each 6×6pdr, 2×howitzer)

19th Division - GdD Rochambeau
1st Brigade - GdB Longchamp: 135th Line (1st,2nd,3rd,4th Batts)
2nd Brigade - GdB Lacroix: 149th Line (1st,2nd,3rd,4th Batts)
3rd Brigade - GdB Lafitte: 150th Line (1st,2nd,3rd,4th Batts)
Division Artillery: 2 foot batteries (each 6×6pdr, 2×howitzer)

Corps Artillery - Col Lavasseur
3 foot batteries (each 6×6pdr, 2×howitzer)
2 horse batteries (each 4×6pdr, 2×howitzer)

XI Corps - GdD Count Grenier

31st Division - GdD Baron Gérard
Brigadiers - GdB Labassèe, Schobert, Bardet & Fressinet
10th Provisional Demi-Brigade (4th Batts, 27th, 63rd, 76th & 96th Line)
11th Provisional Demi-Brigade (4th Batts, 27th Light & 50th Line)
12th Provisional Demi-Brigade (3rd Batt, 123rd Line; 4th Batts, 124th & 134th Line)
13th Provisional Demi-Brigade (3rd Batts, 3rd, 105th & 127th Line; 4th Batts, 5th, 11th & 79th Line)
Neapolitan Velites (1st,2nd Batts)
Neapolitan Marines (1 company)
Division Artillery: 1 foot battery (6×6pdr, 2×howitzer); Neapolitan horse battery (4×6pdr, 2×howitzer)

35th Division - GdD Count Grenier
1st Brigade - GdB Sénécal: 6th Line (3rd,4th Batts + artillery coy); 112th Line (1st,2nd,3rd,4th Batts + artillery coy)
2nd Brigade (Italian) - GdB Zucchi: 2nd Light (3rd,4th Batts + artillery coy); 5th Line (1st,2nd,3rd,4th Batts + artillery coy)
Cavalry: 4th Italian Chasseurs à Cheval (1st Sq); Würzburg Jägers zu Pferd (1st Sq)
Division Artillery - GdB Pron: 2 foot batteries (each 6×6pdr, 2×howitzer); Italian horse battery (4×4pdr, 2×howitzer)

36th Division - GdD Count Charpentier
1st Brigade - GdB Simmer: 14th Light (3rd,4th Batts + artillery coy); 22nd Line (1st,2nd,3rd,4th Batts + artillery coy)
2nd Brigade - GdB Meunier: 14th Provisional Demi-Brigade (3rd Batt, 67th Line; 6th Batts, 10th & 20th Line); 15th Provisional Demi-Brigade (4th Batts, 3rd Light & 102nd Line; 102nd Line artillery coy)
Division Artillery: 2 foot batteries (each 6×6pdr, 2×howitzer)


I Cavalry Corps - GdD Baron Latour-Maubourg

1st Light Cavalry Division - GdD Baron Bruyères
1st Brigade - GdB Baron Bessières: 7th Hussars; 9th (Hamburg) Lancers; 8th Hussars; 16th Chasseurs à Cheval
2nd Brigade - GdB Cambracéres: 1st Lancers; 3rd Lancers; 5th Lancers; 8th (2nd Vistula) Lancers

3rd Light Cavalry Division - GdD Baron Chastel
1st Brigade - GdB van Merlen: 6th Hussars; 1st Chasseurs à Cheval; 8th Chasseurs à Cheval;25th Chasseurs à Cheval
2nd Brigade - GdB Vallin: 1st Chasseurs à Cheval; 2nd Chasseurs à Cheval; 3rd Chasseurs à Cheval; 9th Chasseurs à Cheval; 19th Chasseurs à Cheval; 2nd Italian Chasseurs à Cheval; 3rd Italian Chasseurs à Cheval

1st Cuirassier Division - GdD Baron Bordesoulle
1st Brigade - GdB Berkheim: 2nd Cuirassiers; 3rd Cuirassiers; 6th Cuirassiers
2nd Brigade - GdB Quinette: 9th Cuirassiers; 11th Cuirassiers; 12th Cuirassiers; 

3rd Cuirassier Division - GdD Baron Doumerc
1st Brigade - GdB Daudenaerde: 4th Cuirassiers; 7th Cuirassiers; 14th (Dutch) Cuirassiers
2nd Brigade - GdB Reiset: 7th Dragoons; 23rd Dragoons; 28th Dragoons; 30th Dragoons; Provisional Dragoon Regt; 
Division Artillery: 2 horse batteries (each 4×6pdr, 2×howitzer)


Imperial Guard - GdD Baron Rogeut
1st Brigade - GdB Rottembourg: 1st Old Guard Grenadiers à Pied; 1st Old Guard Chasseurs à Pied; 2nd Young Guard Voltiguers (1st,2nd Batts)
2nd Brigade: Velites of Turin; Velites of Florence; Italian Royal Guard Chasseurs à Pied; ;Hessian Leib-Garde Fusiliers
Cavalry Brigade; Turin Gardes d'Honneur; Tuscan Gardes d'Honneur; Italian Gardes d'Honneur; Italian Guard Dragoons; Italian Regina Dragoons
Guard Artillery: 2 foot batteries (each 6×6pdr, 2×howitzer)

Spojenecká armáda

Pro účely naší bitvy potřebujeme pouze předvoj Bergova sboru pod velením generála Rotha (možná Ludwig Johann Karl Gregor Eusebius Freiherr Roth von Schreckenstein), nicméně pro úplnost přidávám nástupní sestavu celé armády 6. koalice













C-I-C General der Cavallerie Graf Ludwig Adolf Peter (rusky Pjotr Kristíánovič) von Wittgenstein

Yorck Corps - Generallieutenant von Yorck

Advance Guard - Generalmajor von Hünerbein
1st East Prussian Infantry (1st,2nd,Fus Batts)
2nd Combined Dragoons (1st,3rd Sq, 1st West Prussian & Brandenburg Dragoons)
2nd Leib Hussars (2nd,3rd Sq); 6pdr horse battery (6×6pdr, 2×howitzer)

Main Body
5th Combined Infantry (1st Batt, 1st West Prussian; 1st,Fus Batts, 2nd West Prussian)
6th Combined Infantry (2nd Batt, 1st Silesian; 2nd,Fus Batts, 2nd Silesian)
1st Combined Dragoons (1st,2nd Sq, 2nd West Prussian; 2nd,4th Sq, Lithuanian Dragoons)
6pdr Foot Batteries Nos. 1 & 2 (each 6×6pdr, 2×howitzer)

East & West Prussian Reserve Corps - Generallieutenant von Bülow

Cavalry Brigade - Generalmajor von Oppen
Combined Hussars (1st,2nd Sq, 1st Leib Hussars; 1st,4th Sq, 2nd Leib Hussars)
Combined Dragoons (3rd,4th Sq, 2nd West Prussian; 1st,3rd Sq, Lithuanian Dragoons)
6pdr horse battery (6×6pdr, 2×howitzer)

Main Body - Generalmajor Prince Ludwig von Hessen Homburg
2nd East Prussian Grenadier Battalion
3rd East Prussian Infantry (1st,2nd,3rd,Fus Batts)
4th East Prussian Infantry (3rd Batt)
5th East Prussian Infantry (1st,2nd Batts)
6pdr Foot Batteries Nos. 5 & 16 (each 6×6pdr, 2×howitzer)

Pomeranian Division - Generalmajor von Borstell
Pomeranian Grenadier Battalion
1st Pomeranian Infantry (1st,2nd Batts)
4th East Prussian Infantry (Fusilier Batt)
Königins Dragoons
6pdr Foot Battery No. 10 (6×6pdr, 2×howitzer)
½ 6pdr Horse Battery No. 5 (3×6pdr, 1×howitzer)


Russian Corps - Generallieutenant Berg

Advanced Guard - Generalmajor von Roth
26th Jäger Regiment
Olonets Opolchenie
Vologda Opolchenie
Grodno Hussars
Illowaisky IV Cossacks (1 Polk)

Main Body
22 Infantry Battalions
10 Cavalry Squadrons
5½ Batteries

Zdroje:

http://napitalia.org.uk/
http://www.historyofwar.org/
http://napoleon-knihy.blogspot.com/
Wikipedia
Jiří Kovařík: Napoleonova tažení III – Proti Všem
Peter Hofschröder: Lützen and Bautzen 1813, Campaign 87



Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky