Jironův Wargamingový rok 2021

Máme tu Prosinec a protože se toho na mém wargamingu už letos asi moc nezmění, je čas na malou rekapitulaci.


To špatné

Z hlediska barvení byl uplynulý rok jedna velká ostuda. Z minulých projektů jsem dokončil jen malou část a nikam se zásadně neposunul. K mému předsevzetí udělat 50 modelů za rok jsem se meziročně nepřiblížil, spíše jsem se vzdálil.

Začátkem roku, jsem kvůli vlastní motivaci zahájil projekt "progress blog", který mě měl nutit barvit. Po prvním čtvrtroce byly výsledky tak mizerné, že jsem se rozhodl to ani nezveřejňovat.

Ohromný propad jsem měl i v autorské činnosti tady na blogu. Příspěvků tu mám čím dál méně. Naštěstí mé výpadky dohání Dalcor, skvělou prací, rešerší i úvahami. Několik mých battle reportů stále čeká na zveřejnění. Co dodat, dělám toho hodně najednou.


To dobré

I přes pandemii COVID-19 jsem toho letos dost odehrál, hlavně z hlediska Napoleoniky.

Prague Wargames Club měl letos ligu v Black Powder, kterou laskavě zorganizoval náš kamarád Garry. Zúčastnilo se nás pět a hrál během roku každý s každým. Skončil jsem bídně z mnoha důvodů. Jednak jsem postavil armádu tak aby mě jí bavilo hrát spíš než aby dobře fungovala. Navíc jsem stavěl terén tak aby vytvořil zajímavou hru spíš než abych měl výhodu domácího bojiště. Prostě tradiční chyby casual hráče. Ničeho nelituji. Zahrál jsem si Black Powder bohatě a moc mě to bavilo.

Snímek z narozeninové hry našeho kamaráda

Dalším plusem bylo vydání Shakos and Bayonets - Napoleonského rozšíření pro Muskets and Tomahawks. Tu hru jsem si velice oblíbil. Je zábavná, komplexní, rychle odsýpá a obsahuje přesně ten poměr cinematičnosti/realističnosti, který mi vyhovuje. Armády jsou do ní akorát velké aby to člověka bavilo, a co je ještě horší, dost malé na to aby člověk přemýšlel o stavbě další.

Letos jsem se hlavně vezl. S Dalcorem jsme rozjeli tažení do Ruska 1812 ve stylu Heroes of Might and Magic. Dalcor perfektně nastudoval mapy a prostředí levého francouzského křídla tažení, kde bojoval Maršál Oudinot proti Generálu Wittgensteinovi. Postavil, nabarvil a vytvořil kampaňovou mapu a vymyslel pro ni scénáře a pravidla pro vedení miniaturní války. Do sešítku si každý tajně vedeme manévry a sílu jednotlivých odřadů, které se střetávají pak na herním stole. Už se těším až pojedeme dál.

Kromě Napoleoniky jsem letos odehrál i trochu Warhammeru 40.000. Po dlouhé době jsem si mohl koupit pár modelů v českém obchodě, protože jinak se tu neprodává co hraju. Kromě pár bitev v 9. Edici jsem taky vyzkoušel nový Kill Team, který se docela povedl.

Taky jsem po dlouhých úvahách spadl do Burrows and Badgers. Malá fantasy skirmishovka o antropomorfních zvířátkách je něco, co dokáže pozvednout náladu a znovu vzbudit chuť do barvení. I s mou báječnou paní a bratrem jsme se zapojili do hromadné objednávky s našimi prvními družinami, nastudovali jsme pravidla a pustili se do hry. Krátká kampaň už začala a já už objednal další zvířátka pro svou družinu.

Moji dva hadi a myšák

Zatím poslední věc co mi v letošním roce udělala radost je znovusetkání s kamarády z Bratrstva. Moje poslední akce s Bratrstvem byla moje rozlučka se svobodou a to už je hodně dávno. Sice se úplně nesetkáváme na hrách, které hrajeme ale bylo fajn s nimi znovu navázat kontakt. Snad budou další příležitosti.


To budoucí

Příští rok bych chtěl zapracovat na obecné nabarvenosti mých armád. Na Napoleoniku 1812 mi chybí dokončit už jen asi 100 pěších francouzů, 15 lehkých jezdců a 5 dělostřelců. Pak přijde na řadu dokončení batalionu Sasů i s malým oddílem lehké pěchoty jako druhou armádu na Muskets and Tomahawks. Do té patří i oddíl Württenberských granátníků.

Imperiální Garda 40,000 by také měla dostat větší prostor. Mám krásné vojáky ale jen zoufale málo je nabarvených. Zatím mám v barvě hlavně charaktery ale pěchota a technika jsou stále štětcem nedotčení.

Jakmile mi přijde další objednaná zvěř na Burrows and Badgers, půjdou pod štětec abych měl větší možnosti při stavbě družiny. Ke dvěma zmijím, myši, krtkovi a fretce tak přibudou ještě další dvě myši a namakaná vydra!

Hrát se bude hlavně Ruská kampaň, Doxfordská kampaň (zvířata) a možná se rozjede i kampaň ve Warhammeru. Občas bych si rád zablbnul s X-Wingem, Steel and Steed nebo Gaslands. Hlavní ale bude zdraví!


Tak na sebe dávejte pozor i v příštím roce. Užijte si ve zdraví vánoční svátky a dejte se očkovat. Ať se vidíme u herního stolu.

Jiron


Komentáře

  1. No napsal si to moc hezky. Snad budeš mít v příštím roce dost času na barvení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekne zhrnutie. Tento rok bol lepsu v tom, ze sa viac hralo, cize malovanie trochu stalo. Pozeram ze hras kopu hier, to sa tazko venuje vsetkemu naraz. Good luck v falsom roku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, až zas tak moc toho není. Jen dvě větší armády, vše ostatní jsou drobnosti.

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky