LIPSKO - Tažení 1813 díl první

Józef Antoni kníže Poniatowski
(7. května 1763 – 19. října 1813) 
Dnes v předvečer výročí smrti maršála Poniatowského v bitvě u Lipska mi dovolte abych se s vámi podělil o naše nejbližší napoleonské plány.

Když jsme se letos v lednu rozhodli se stát pravými wargamery a pořídit si Napoleoniku, nečekal bych že nás to tak chytne. Máme za sebou už pár bitev, hodiny strávené nad zdroji a chceme to posouvat dál. S Jindřich jsme se dohodli, že se chceme motivovat k barvení a stavění rozumně veliké armády.

A jak se lépe motivovat než udělat nějakou UDÁLOST a k té směřovat armády. A tak jsme dneska vyhlásili Leipzig Day 2019. 19.10. 2019 odehrajeme minikampaň, či sérii bitev rekonstruující malé výseky bitvy u Lipska v systémech En-Garde/Chosen Man/Black Powder.

Od ledna 2019 bychom pak stejným způsobem rádi monitorovali Tažení 1813, vrcholící bitvou u Lipska. Neplánujeme žádné zdrcující kampaňové hraní, či perfektně vyzdrojované bitvy a scénáře, spíše nám jde o to, se donutit nabarvit figurky a pak se s nimi chlubit na fotkách. Sejít se a pobavit se.


Poniatowského poslední útok

PRAVIDLA:

En Garde Napoleonics – jedná se o Man2Man skirmish kde jsme vytvořili konverzi systému En Garde od Osprey na Napoleonské bitvy. Vhodné pro cca 10 modelů, například Jageři nahánějící se na poli, ženisté stavějící/bourající most a tak.

Chosen Man je Skirmishovka od Osprey Wargames o nějakých 30-40 modelech. Na rozdíl od Sharp Practice ale nemá tak obrovský vliv náhody a nehraje si na simulaci, ale na hru, nebo chcete li arkádu, která nenápadně vykrádá starý Warhammer Fantasy Battles a spojuje je s moderními pravidly Control a Command. Ke hře potřebujete jednotky o 5 nebo 10 modelech lehké pěchoty, nebo jízdy. Jelikož se jedná o hru o pícovnících, jagerech a vybraných mužích, řadová pěchota je zastoupena max. jednou jednotkou o 10-20 mužích.

A Black Powder asi nemusím představovat. Jednotky hrajeme na 25 pěších a 12 jízdních mužů. Ale je klidně možné že zabrousíme do nějakých více gamistických pravidel jako je třeba General D'Armee od TFL. 


BEJSKY A MĚŘÍTKO

měřítko 28MM
Máme obejzováno jednotlivě na hranaté bejsky, pěchotu na bejsky 20x20mm, jízdu pak na 50x25mm bejskách.

Pokud se někdo bude chtít přidat, rádi ho uvítáme. Ať už na celé tažení, nebo na pár bitev.


HLAVNÍ POSTAVY

Generálmajor Joseph Kornilovich O’Rourke 
velel Jizdní divizi Wintzingerodeho sboru Severní armády. 
Dalibor








Maršál Karel Filip I. zu Schwarzenberg
vrchní velitel koaličních armád. 
Filip









Generál François Fournier-Sarlovèze
velel 6. jízdní divize III. jezdeckého sboru
Jindra

Komentáře

  1. Zdravím, velmi rád bych se přidal.
    Nicméně moje vojska slovy klasika "pochodují jen na papíře", protože do napoleonského wargamingu jsem shodou okolností díky všem výče zmiňovaným pravidlům zabředl teprve nedávno a ještě nenabarvil ani jednu figurku.
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky toho zatim moc nemame :-D. Ozvi se nam na email wargamingasp....gmail ;-). Proto se chceme namotivovat na barveni touhle kampanit

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější příspěvky