10 otázek - Batman Miniature Game

V dnešním díle seriálu 10 otázek se pobavíme s ExEFXem a Falcem o hře Batman Miniature Game.

Otázka první: Můžeš nám jednoduše, a co nejvýstižněji popsat hru o které se dnes bavíme?
ExEFX: Batman Miniatures Game je klasická skirmishovka pro dva hráče se střídavou aktivací, kterou vydává španělská firma Knight models. Každý hráč se ujme vedení jednoho gangu, který čítá okolo 8 modelů, a snaží se v ulicích nočního Gothamu nasbírat co nejvíce vítězných bodů. Vítězné body se sbírají za zabíjení nepřátelských modelů a za kontrolování svých objective tokenů, jejichž typy si každý hráč vybírá sám, tak aby to co nejvíce vyhovovalo jeho strategii. Hra na Vás dýchne opravdu hutnou komiksovou atmosférou, a ten, kdo má příběhy Temného rytíře načtené, se bude nad některými situacemi rozplývat blahem.
Falco: Jedná se o skirmish, kde si rozbijou hubu dva gangy z DC universa. Každý si postaví tým o cca šesti modelech a hráči se na sebe vrhnou v prostředí Gothamu. Důležité je nejen rozbít hubu soupeři, ale také si hlídat skórování bodů za objectives a speciální pravidla scénáře.

Otázka druhá: Můžeš nám nastínit, do jakého herního prostředí je hra zasazena, případně o jaké historické éře se bavíme?
Falco: „Historicky“ se jedná o svět z komiksu DC, míchají zde i různé styly interpretace DC, například některé releasy se soustředí na poslední „Rebirth“ edici, jiné zase čerpají modely a fluff z digitální podoby herní série Arkham Knight, dokonce je i pár modelů stylizováno do podoby Animated batmana. Každý si zde najde své, jen samotný Batman má asi 10 variant. Hra se soustředí spíše na hrdiny jejichž supersilou jsou peníze. Ne, že by se kompletně vyhýbali nadpřirozenu, ale drží se při zemi. Supermana a Green Lanterna sice ve hře neuvidíte, ale kromě standartního Batmana vám hubu může rozbít i Flash, případně si o vaši mrtvolu típne cigáro Konstantin (aka Hellblazer).
ExEFX: Jak už řekl Falco, hra je zasazena do světa DC komiksu, vše se točí hlavně okolo Temného rytíře. Hra samotná ale není jen o boji superhrdinů se superpadouchy, je spíše zaměřená na souboje jejich gangů. Díky tomu si užijete parádní chvilky, kdy se na Banea sesype 6 příslušníků GCPD a on je všechny zmasakruje :-). Ve hře samozřejmě nechybí ani Lobo!



Otázka třetí: Za jakou frakci hraješ ve hře, řekni nám něco o svojí armádě?
ExEFX: Osobně mám několik gangů. A protože jsme s Falcem rozjeli kampaň, hraju poslední dobou za Brave & The Bold, tedy za „klaďase“. Dle pravidel kampaně musí být součástí mého gangu Batman, většinou doplněný skupinkou henchmenů. Batman je sice Batman, ale rozhodně není nesmrtelný, nestačí ho jen poslat do největšího chumlu nepřátel a čekat, jak to dopadne. Spíš je potřeba s ním postupně likvidovat jednoho protivníka za druhým pomocí všelijakých bathraček. Mezi moje další gangy patří League of Assassins, která je pod vedením Ra’s Al Ghula přebornicí v boji na blízko, plížení a pohybu ve stínech, nebo Penguin, který je spíše o velkém množství henchmenů a jejich hromadné podpoře různými speciálními schopnostmi.
Falco: No tím, že modelů pro funkční frakci není hromada, tak mám gangů více, ale herně jsem nejvíce točil klaďase (v čele s Batmanem a Nightwingem), Control styl hraní s Riddlerem a hromadou hádanek (druh objective) nebo takový all around Joker crew opepřený Deathstrokem případně Deadshotem. A teď se těším na čerstvě ohlášené modely, ze kterých půjde postavit Justice League Dark (Constantine, Zatanna, Dead Man, Swamp Thing, démon Etrigan).

Otázka čtvrtá: Proč hraješ právě tuhle hru a jak si se k ní dostal
Falco: V zásadě nejsem žádný DC veterán, nejvíce jsem měl asi načteno Hellblazera a pár batmanů z „restartu“ new 52. Pak jsem si dost oblíbil právě digitální předlohu Batmana. Dlouho jsem netušil, že nějací Knight Models pečou už nějaký pátek skirmish, kde lze hrát za téměř všechny batman charaktery. No a v Essenu na Spiel 2016 jsem narazil na relativně schovaný stánek, vedle kterého postávala Harley Quinn cosplayerka (co si budeme povídat, to byl hlavní důvod, proč jsem ke stánku přišel). Hra mě nadchla, protože fluff a vizuál jsou super a na demo hru to vypadalo i hratelně. Nicméně hru jsem nepořídil neb není u nás standardně dostupná a měl jsem pocit, že o ní vím jen já. Ke hře ani neexistoval žádný starter, nicméně s filmem Suicide Squad vydali právě tématický starter no a už jsem byl v tom.
ExEFX: Někdy před dvěma lety jsme s kamarádem uvažovali, že začneme hrát nějakou jednoduchou a časově nenáročnou skirmishovku jako vedlejší hru k Warzone: Resurrection. A na toto téma kamarád mi ukázal nádherná pravidla Batman miniature game. Netrvalo to dlouho a už jsme měli objednáno. Bylo až neuvěřitelné, že ve stejné době si Falco koupil svůj Suicide Squad Box. A tak nějak jsme v Praze začali hrát... A proč to vlastně hraju? Je to dobré a je to Batman!



Otázka pátá: Kdybys měl hru doporučit někomu, kdo jí nezná (což právě děláš), jakým způsobem bys to udělal
ExEFX: To je záludná otázka, v dnešní době tisíce a jedné hry si každý najde tu svojí, každého pak přesvědčuje, že právě ta jeho hra je ta nejlepší. Každopádně bych to udělal klasických způsobem, hru bych si s ním zahrál. Pokud by to byl cílem mého snažení fanoušek figurek a komiksu, určitě by si chtěl zahrát znovu J.
Falco: Rozhodně bych lákal na fluff, komixových skirmishů je poskrovnu. Hra nemá mechaniky, ze kterých by si člověk sedal na zadek, ale aby si šel poměřit síly Joker a Black mask se jen tak nevidí. Navíc, pro mě je to čerstvý svěží vítr v prostoru generických sci-fi a fantasy, případně zajetého Warhammer světa.

Otázka šestá: Jaké mechaniky bys vypíchl jako přednost hry?
Falco: Celkem zajímavý je aspekt plánování. Před začátkem každého kola musejí všechny postavy přiřadit akce, které pak postupně odehrávají tzn, pokud si nedáte akci do útoku, ale preferujete pohyb, tak si nevystřelíte, ale máte šanci být u objectivu. Navíc když jsou postavy zraněné, mají poměrně menší počet akcí.
ExEFX: Jak už zmínil Falco, plánování všech akcí před první aktivací je parádní. Sice je díky tomu hra o něco obtížnější, přeci jen musíte dopředu vědět co chcete dělat, a taky tušit co chce dělat protivník, ale momenty, kdy ho dobře odhadnete a on pak smutně kouká, protože na Vás nemůže adekvátně reagovat, Vás vnitřně nabijí. Další věc, která se mi na téhle hře libí, je noční Gotham. Hra se odehrává v noci, a to omezuje vzdálenost, kam každý model vidí. Pokud však s modelem stojíte blízko veřejného osvětlení, jste vidět odkudkoliv.


Otázka sedmá: Jaké mechaniky bys vypíchl jako negativum hry?
ExEFX: Asi nejvíc mi vadí velké množství speciálních schopností. Není problém najít schopnost, která Vám poskytuje jen dvě jiné speciální schopnosti. Nicméně pokud hraje člověk často, postupně si většinu nejfrekventovanějších schopností zapamatuje. Další věc, která mi trochu vadí, je velký podíl náhody. Můžete vymyslet sebelepší strategii, ale když Vám to nepadne, tak se to prostě nepovede J. Hra používá šestistěnné kostky, které já osobně ve wargamingu moc nemusím.
Falco: V zásadě, jak říká ExEFX, množství klíčových slov je pruda a šestistenky už jsou trochu relikt ve wargamingu. Doplnil bych jen, že je hra trochu náročnější na terén, ve městech se wargaming nehraje tak často. Herny mívají většinou hromadu terénu pro fantasy/sci-fi bojiště, ale budovy, lampy a auta do města nejsou hned tak po ruce. Ale když si dá člověk tu práci tak to na stole vypadá luxusně.

Otázka osmá: Jak dlouho trvá jedna běžná hra?
Falco: Záleží kolik piv u toho vypijete a jak moc probíráte poslední události v seriálu Gotham. Standardně se hraje na 6 kol, v průměru je kolo na 30 min, tudíž kolem tří hodin.
ExEFX: Věřím, že se klasická hra na 350 bodů reputace se dá zahrát za 90 minut. Nicméně, my u hraní hodně kecáme, popíjíme, a tak většinou hrajeme okolo 3 hodin.

Otázka devátá: Existuje česká komunita, jak je velká a jak se dá kontaktovat?
ExEFX: Myslím, že v Čechách tomu komunita ani říkat nejde, bohužel. Vím o aktivních hráčích v Praze a Hradci Králové, ale dohromady nás bude maximálně deset. Nejvíce se toho děje v facebookové skupině Batman miniature game Praha, kde se pravidelně probírají novinky, kterými nás Knight models zásobují, a pak na diskusním fóru www.hofyland.cz v klubu Batman miniatures game. Takže pokud by se někdo chtěl na hru přijít podívat, nebo si rovnou zahrát, může nás kontaktovat tam.
Falco: Drobnou komunitu máme, ale primárně hrajeme ve dvou. Zatím děláme jen pasivní propagaci, zkusíme se do toho více oba ponořit a rozjet hype neb hra si to zaslouží.



Otázka desátá: Pořádají se nějaké eventy, nebo turnaje?
Falco: Momentálně to žije na hrách domluvené přes zmíněný facebook, snažíme se nabízet možnost „čumět“ na hru s vysvětlováním pravidel, případně pokud máte chuť rádi Vám sestavíme tým a projdeme první hru.
Hra nabízí možnost „kampaň“ hraní, možnosti turnajů a vstupní buy-in na hratelnou crew je cca 2 500,- což je na wargaming celkem příjemná částka.
ExEFX: S myšlenkou nějakého malého turnaje už nějaký čas koketujeme, máme dost terénů na pokrýtí 2-3 herní stolů. Ale myslím, že by to ještě chtělo sehnat několik dalších pravidelně aktivních hráčů. Uvidíme v budoucnu...

Obrázky: ExEFX via Deskožrout; Knight Models

Více o Batman Miniature Game se můžete dočíst také ve velkém představení v Initiative Magazine č. 11


  

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky