Broken Legions - Preview (CZ)

Hry, které píšu, jsou takové hry, které bych si rád zahrál s přáteli u piva. Nemusí se to líbit každému, proto píšu pro těch zbývajících 90%.
Mark Latham

Letošní rok nás stále ještě čeká hezká řádka Osprey Wargames. Jiron už se nemůže dočkat Rogue Stars a protože …od oblíbeného Dana Merseyho ještě nejsou, pravidla pro obléhání Malty, nebo Turecko-Rakouské války taky nic, takže na mě „zbylo“ Broken Legions.
V tomto článku si představíme, co zatím o Broken Legion víme. Bohužel toho není mnoho.

Začneme Promo Textem od Ospreye:
„Římské Impérium zdánlivě vládne civilizovanému světu všemocnou a nekonečnou obrněnou pěstí. Přesto není moc Říma v rukou legií, ale malých skupinek válečníků a agentů, kteří bojují skrytou válku. Samotný císař jim nakázal prohledat staré chrámy, labyrinty a monstry zaplavené jeskyně. Musí najít artefakty schované samotnými bohy, musí pronásledovat stvůry z legend a bojovat proti nepřátelům, které chtějí pomocí temné magie zničit Řím.
Broken Legions jsou fantasy skirmishová pravida pokrývající válku neznámou historikům, vybojovanou ve stínech římského impéria. Různé frakce povolají do zbraně družiny, které musí vybojovat své malé bitvy založené na scénářích, aby zajistili mystické síly, které mou zachránit, či zničit Řím. Bodový systém umožní jednouchou tvorbu družin doplněné o žoldnéře nebo tajné agenty. Hrdinové a vůdci získají řadu dovedností, schopností a magie, ovšem pohůnkův meč je stále stejně ostrá a v kampani se i z takových mohou stát hrdinové.“

Mark Latham je bývalý šéfredaktor Games Workshop časopisu White Dwarf a má za sebou několik úspěchů na poli knižním (The Lazarus Gate) i wargamingovém (Legends of the Old West). Musíme tedy doufat, že díky jeho zkušenostem se vyhneme klasického problému her Osprey a to je spousta redakčních chyb týkající se způsobu psaní pravidel. Doufejme tedy, že někdo provede reálný betatest (betatestuje, bohužel jsem prošvihl přednášku), reálně ho zapracuje do pravidel a někdo provede reálný proofreading. Jiron mi tu teď hlásí přes rameno že Legends of the Old West a Legends of the High Seas, které ML napsal, patří k tomu nejlepšímu od Games Workshop Historic Battles (reklamace pravosti tohoto tvrzení u Jirona, jako autor článku jsem línej si je ověřovat, sorry).

Obrázek z betatestu - Družina římanů, zdroj The Dane's Wargaming Blog

Takže hra má běžet na systému d10, převážně v narativním, kampaňovém módu. Cílem hry bude sbírat artefakty, které mají pomoci Římu a jeho bohům se postavit ostatním božstvům. Římská družina legionářů bude vyslána frumentarii (tajnou službou), nicméně zde budou družiny římských protivníků, ale setkat bychom se měli i odpůrců z vlastních řad. Družinu vždy povede určený vůdce (např. náčelník, centurion, barbar, kněz), zbytek už je plně volitelný a to včetně žoldnéřů. Kromě legionářů, či barbarů můžou být členy družin i bytosti magické či mytologické. Egyptskou družinu povede kněz a bude jí doprovázet mumie, zatímco germánští berserkři se budou měnit ve vlkodlaka.
Kromě nepřátelských družin se na bojišti můžeme setkat i s naskriptovanými monstry – ať už s minotaurem, nebo s hejnem harpyjí.

Bohužel zatím nic nového, hned jak získáme nějaké nové informace, dáme vědět.


Faktor očekávání 8/10 (dva body dolů, že mě moc neoslovuje zvolené období)

Zdroje: 

Komentáře

Nejoblíbenější příspěvky